IIoT (Nesnelerin Endüstriyel İnterneti) Çevikliği Nasıl Etkiler ?

IIoT (Nesnelerin Endüstriyel İnterneti) Çevikliği Nasıl Etkiler ?

1256 Görüntülenme
0
1

Nesnelerin Endüstriyel İnterneti, ya da IIoT, önümüzdeki yıllarda akıllı üretimin temeli olacaktır. Geleceğin üretim ve dağıtım merkezlerinin neye benzeyeceğini zaten biliyoruz.

Veriye göre otomatikleştirilmiş ve yüksek düzeyde bağlanmış, insan kaynağı ve robotlar/AI (Yapay Zekâ) ile harmanlanmış yollarla birlikte çalışarak, teknoloji en iyi yaptığı işi yapıyor; Rutin, tekrarlanabilir görevler ve sürekli veri toplama. İnsanlar da en iyi yaptıkları işleri yapıyorlar; iş stratejileri geliştirmek, planlama yapmak, yeni fikirlerle gelmek, ekosistemi koordine etmek ve verilerle ilgili kararlar almak.

Endüstriyel ekipman ve robotların, sadece insanların depo ve üretim tesisleri gibi faaliyet gösterdiği ortamlarda güvenlik sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda karar vericilerin temel performans göstergelerini (KPI) izlemelerine ve süreç düzenlemelerini/değişikliklerini anında yapmalarına olanak tanıyan ilgili performans verilerini sürekli olarak iletecek sensörleri olacak.

Tüm bunların kelime olarak karşılığı çevikliktir. Çeviklik, teknoloji, veri ve gerçek zamanlı olarak birlikte çalışan insanlar tarafından sağlanır ve her an verimliliği artıran endüstriyel bir ekosistem yaratır. IIoT, piyasa ortamının nasıl değişebileceği fark etmeksizin gelişebilen ve tepki veren, yaşayan, uyarlanabilir bir organizma olarak görülebilir.

IIoT Ekosisteminin 3 Büyük Faydası

1-İlgili verinin gerçek zamanlı görünürlüğü süreçlerin iyileştirilmesini sağlar

Ekipman ve robotlar üzerindeki çoklu sensörler, performans verilerini gerçek zamanlı olarak paylaşabilir. Bu da, ister liderlik ekibinin, ister işletme ekbinin bir parçası olsunlar, karar vericilerin operasyonları izleyebilmeleri, düzenleyebilmeleri ve devam ederken süreçleri iyileştirebilmeleri anlamına gelir. Örneğin, bir üretim hattı kabul edilemez derecede yüksek sayıda kusurlu ürün üretiyorsa, karar vericiler bu sorunu hızlı bir şekilde belirleyebilir, sorunun nereden geldiğini tam olarak bulmak için analiz yaparak teşhis koyabilir ve akabinde de üretimi kalite açısından yoluna koymak için sorunu çözebilirler. Sistem problemleri öğrenip çözdüğü için, öğrendiklerini bütünleştirebilir ve süreçleri sürekli iyileştirmek için gerçek zamanlı olarak uyarlayabilir. Tüm bu zekâ, algılayıcılar tarafından toplanan ve aktarılan performans verileriyle yönlendirilir, ardından karar vericilerle aksiyon almaları için paylaşılır.

Üretim veya depo performansı ile ilgili raporları görmek için günün, haftanın ya da ayın sonuna kadar bekleyip, sorunların nerede ortaya çıktığını ve bunların nasıl çözüleceğini analiz etmeye başlamak yerine, bir IIoT ekosistemi karar vericilere, yeni ortaya çıkan sorunları anında düzeltebilmelerini ve öğrenilen dersleri yeni, dinamik ve uyarlanabilir operasyonel süreçlere entegre etmelerini sağlayan anahtar veriyi verir. Bu, gerçek zamanlı olarak süreç iyileştirme ve ölçeklenebilir çevikliktir ve IIoT’nin vaadi tam da budur.

2. Tüm seviyelerde karar vermeyi kolaylaştırmak için analitikler sunar

Tüm veriler eş değer bir şekilde oluşturulmaz. Her bir endüstri ve imalat şirketi faaliyetlerinin farklı alanlarında farklı KPI’lara sahiptirler. IIoT, karar vericilere verileri nasıl ilettiği ve raporladığı açısından özelleştirilebilir. Dolayısıyla, şirketiniz farklı üreticiler için ekipman sağlıyorsa, başarısız veya sorunlu bir ekipmanın bir müşterinin üretim işlemini nasıl bozabileceğinin de çok iyi farkındasınızdır ve müşteri, yaşanan bu aksaklık nedeniyle oluşan zararını size yansıtabilir veya sizi cezalandırabilir. Bu nedenle, bu üretim ekipmanının üreticisi ve müşteri / kullanıcı, bu ekipmanın bakımı ve bakımı hakkındaki verilere aşırı derecede duyarlı olacaktır.

Örneğin bir uçak motorunu düşünün. KPI’ları özelleştirme ve analizleri izleme yeteneği, herkesin bakım verilerini izlemesini ve bu kritik ekipmanların çalışır halde tutulmasını sağlar. Sektörünüzün ve şirketinizin özel ihtiyaçlarını karşılamak için KPI’ları ve veri aktarımını özelleştirme yeteneği, sizin için en uygun olan verileri izlemek adına ezber bozan bir özelliktir.

3. Çevikliği desteklemek için tahmine dayalı analitiği kullanır

Makine öğreniminin ve AI’nın bir araya gelmesi ile, IIoT başka bir seviyeye ulaşır. Veri bilimciler, tarihsel modelleri tanımlayan algoritmalar yazabilirler ve bu tarihsel veri modellerine dayanarak, gelecekle ilgili tahminlerde bulunabilirler. AI (yapay zekâ) teknolojisi, örneğin, verilerdeki pazar fırsatlarını bulabilir ve bunlardan yararlanmak için tüm IIoT sistemini yeniden düzenleyebilir. X üreticisinin Kasım ve Aralık aylarında kuzeybatı bölgesinde ürünleri %25 daha fazla satılıyorsa, tahmine dayalı analitik, bu eğilimi belirleyebilir ve artan mevsimsel ve bölgesel talebi karşılayacak şekilde tüm üretim ve dağıtım sistemini bir araya getirerek yeniden yapılandırır.

Birden fazla noktadan toplanan verilerle tam entegre edilen ve koordineli olarak işleyen sistem “akıllı” hale gelir. Üretilecek ürünler belirlenir, bu ürünleri yapmak için gereken parçalar ve malzemeler tedarikçiden sipariş edilir, depo hazırlanır ve duruma göre nakliye/taşıma kapasitesini arttırılır, vs. ve tüm bunlar otomatik olarak sorunsuz bir şekilde gerçekleşir.

IIoT’nin Temeli Nedir?

Nesnelerin Endüstriyel İnterneti’nin inanılmaz avantajlarından tam olarak yararlanmak için, ilk olarak sistemlerinizi ve verilerinizi entegre ederek işe başlamalısınız. IoT, paylaşılan verilerin temelini oluşturan veri odaklı bir ekosistemdir. Eğer sistemleriniz ve verileriniz arasında bariyerler varsa ve sağ el sol elin ne yaptığını bilmiyorsa, sistemlerinizi bütünleştirene ve verileri bir iş olarak etkin duruma getirene kadar IIoT’yi “yapamazsınız”.

İşe sistemleri bütünleştirerek ve kişilere gereksinim duydukları tüm ilgili verilerde görünürlük sağlayarak başlayabilirsiniz. Bir ERP sistemi, IIoT’ye doğru yolculuğunuza başlamak için harika bir yoldur. Elbette ekipmanınıza sensörler eklemeniz ve kokpitleri özelleştirmeniz gerekecek. Lakin bu sayede üretim alanındaki çalışanlarınız, ekipmanlarınızın KPI’ları ve performansları hakkında bilgiye sahip olabilecekler. Bir ERP sistemi, dijital etkinleştirme ve nihayetinde, IIoT’nin vaat ettiği operasyonel çevikliği destekler.

Sonunda, her şey bağlantı ile ilgilidir. IIoT ile ileride, bugün bulunduğunuz yerden farklı bir konuma gelebilirsiniz, ancak bunun için çalışanlarınıza ve sistemlerinize veriye erişmek ve bu verileri kullanmak, toplanan verilere dayanarak sürekli süreç iyileştirmesini sağlamak, taleplere önceden uyum sağlamak için tahmine dayalı analitiği uygulamak adına gereken altyapıyı sağlamanız gerekir. Ama ilk adım, veri ambarınızı bir düzene sokmaktır. ERP, gelecekte her ne olursa olsun, ileriye yönelik bir çeviklik temeli sağlamanıza yardımcı olur. Muhtemelen, üretimin geleceği veri, teknoloji ve kurumların hızlı bir şekilde değişme kabiliyeti tarafından yönlendirilecektir. ERP tüm bunlar için bir temel ve daha fazlasıdır.

Kaynak: https://www.erphaber.com.tr/iiot-nesnelerin-endustriyel-interneti-cevikligi-nasil-etkiler/

Yorum Yap