IBM Watson'ın Yapabileceği 5 Şey

IBM Watson'ın Yapabileceği 5 Şey

938 Görüntülenme
0
1

Endüstri 4.0’ın temel yapı taşlarından biri olan yapay zeka uygulamalarından IBM’in Watson'ı geleceğe dair birçok uygulama için umut ışığı oluyor. Bu yazımızda Watson'ın çalışabileceği 5 alanı inceleyerek Endüstri 4.0’ın yakın geleceğine yolculuk yaptık.

Adını Thomas J. Watson’dan alan IBM’in yapay zeka programı Watson, doğal dilde sorulan sorulara cevap vermek için tasarlanmıştır. Yapay zeka alanındaki en önemli atılımlardan biri olan Watson, günlük hayatta birçok iş kolunda çalışma potansiyeline sahip, hatta çalışıyor. Endüstriyel uygulamaların yanı sıra dijital dönüşüm ile yapay zekaların hayatımızı nasıl şekillendireceğini gözler önüne seriyor.

1) Kanseri Teşhis Etmek

Watson'ın ilk ticari başvurusu sağlık sektöründeydi. 2013 yılında Watson, Akciğer Kanseri Teşhisi ve Tedavileri ile ilgili klinik kararlar almak üzere New York'taki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nde göreve başlamıştı. IBM Watson Health şu anda yeni ilaçların yapımında, hasta randevularında, onkoloji ve genom araştırmalarında kullanılmaktadır. Özellikle nitelikli çalışan sayısının az, hastalıkların yaygın olduğu gelişmiş olduğu ülkelerde çalışanların en önemli yardımcısı olabilecek potansiyele sahip.

2) Siber Suçlarla Mücadele

Watson tıbbi yönlendirmelerinin yanı sıra, suçla mücadele eden bir koruyucu gibi çalışmaktadır. Süper bilgisayar, siber suçlardan kaynaklanan dijital salgınlara karşı savaşıyor. IBM’in bir raporuna göre Watson, günde ortalama 200.000'den fazla güvenlik bilgisini taramaktadır. Siber güvenlik ekipleri, siber saldırı riski varsa altyapı ve bilgisayar sistemlerine ile verileri tarar. Taranan veri hacmi düşünüldüğünde, bu çok zaman alan bir görevdir. Watson tam da burada fark yaratıyor. İnsan odaklı araştırmacılarının aksine gelişmiş yazılım, 75,000 güvenlik açığı hakkında bilgi sahibi olabilir. Watson, 2020 yılına kadar 1,5 milyon siber güvenlik görevinde çalışacak.

3) Akşam Yemeği Tarifi

Watson’ın maalesef akşam yemeğini pişirebilme becerisi yok. Ancak, beslenme gereksinimlerinize ve en sevdiğiniz içeriklere dayalı adım adım yemek tarifleri hazırlayarak size bunu nasıl yapacağınızı öğretebilir. Chef Watson uygulaması, öğün önerilerini kişiselleştirmek için IBM ve Bon Appetit tarafından oluşturuldu. Watson, 9.000 Bon Appetit tarifini analiz ederek yöntemler, terminoloji ve farklı gıdalar hakkında bilgi aldı. Uygulama, kişi tat tercihleri hakkında var olan bilgileri bir araya getirerek kendi orijinal tariflerini oluşturur. Watson'ın en iyi yemek tariflerinin 65'i bir yemek kitabı haline getirildi bile. Yardımcı bir şef aşçı olmanın yanı sıra Watson bir kitap da yazdı.

4) Kişisel Alışveriş

İnsanları alışveriş yapmaya ikna etmek söz konusu olduğunda verilerin toplanması, düzenlenmesi ve özetlenmesi işleminde yapay zekanın önemli bir görevi var. Pazarlama amaçlı çeşitli Watson API'leri IBM Watson Developer Cloud kullanılarak oluşturuldu. Örneğin North Face, mağazadaki müşterilere katılmak için bir Watson-based Expert Personal Shopper (XPS) uygulaması kullanıyor. Kullanıcı arayüzü, doğal dili işleme ve veri analizi kullanarak ilgili ürünleri önermekte ve müşterinin doğru ürünü satın almasına yardımcı olmaktadır. Watson'ın sosyal medya mesaj ve görüntüleri gibi yapılandırılmamış verileri analiz etme yeteneği, pazarlamacıların tam da ihtiyaç duyduğu tüketici pazarını yakından ilgilendiriyor.

5) Otonom Araçları Güçlendirmek

Otonom araç üreticileri ve teknoloji şirketleri, sürüş sırasında araçların “karar verme süreçlerini” başarı ile uygulayabilmesi için yapay zekadan yardım alıyor. Watson, ilk bilişsel hareketlilik hizmeti olan OnStar Go'yu geliştirmek için General Motors'la ortaklık kurmuştu. OnStar Go, hem çevrenin hem de otomobilin içindeki otomatik etkileşimleri iyileştirmek için Watson'dan makine öğrenimini kullanıyor. OnStar Go araçta yakıtın ne zaman az olduğunu tespit edebilir, bir benzin istasyonu bulabilir ve daha sonra bir ödeme gönderebilir.

IBM Başkanı ve CEO’su Ginni Rometty yapay zeka ve bilişsel teknolojilerin birkaç yıl içinde tüm büyük karar alma durumlarında (kişisel veya kurumsal) rol alacağını söylüyor. Üretimden pazarlamaya büyük bir ölçekte yapay zeka uygulamalarının kullanılacağını tahmin etmek zor değil. Şüphesiz bu alanlara endüstriyel üretim de dördüncü sanayi devrimi ile dahil olacak, hatta oluyor.

Kaynak: https://www.endustri40.com/ibm-watsonin-yapabilecegi-5-sey/

Yorum Yap