ERP Sistemlerinde İş Zekâsı (BI) Hiç Bu Kadar Değerli Olmamıştı

ERP Sistemlerinde İş Zekâsı (BI) Hiç Bu Kadar Değerli Olmamıştı

1007 Görüntülenme
0
1

Baştan Sona Hızlı Kararlar Vermek İçin Verilerinizi Kullanın. İş Zekâsı (BI), daha iyi ve daha hızlı karar vermeyi sağlayan, eyleme dönüştürülebilir bilgilere sahip verilerdir. ERP sistemlerinde İş Zekası, kuruluşunuzun gözü ve kulağı olabilir; bu da seçtiğiniz temel performans göstergelerini izlemenizi ve bu KPI’lar olmaları gereken seviyede olmadıklarında değişiklik yapabilmenizi sağlar.

Bu yazımızda popüler bir 2015 blogunda, ERP Sistemlerinde İş Zekasının değerini araştırdık ve o günden bu yana BI’da ortaya çıkan gelişmelerin birçoğunu detaylandırarak güncel durum bilgisini sizlere aktarmak istedik ve işinizin daha akıllı çalışmasına nasıl yardımcı olabileceğini açıkladık. Aynı zamanda ABD’nin Upgrade/BI Yöneticisi Tony Moraco’nun da konu ile ilgili görüşlerine danıştık.

Sunulan BI Araçları Nasıl Değişti?

Veri ve BI her zaman şirketler için değerlidir ve uzun süredir iyi iş kararları verme sürecinin merkezinde yer alır, ancak son birkaç yılda değişen şeyler saklanabilen ve derlenebilen veri hacmidir. Bütün bu mevcut verilerle ERP’de iş zekasının geldiği yer, işletmeler için mantıklı olan her şeyi organize etmenin bir yolu olması gerektiğidir.

“Teknoloji geliştikçe, BI da onunla birlikte gelişti” diyor Moraco. BI, sadece standartlaştırılmış kontrol panelleri ve raporlar sağlamaz, aynı zamanda şirketlerin birden fazla alanda en alakalı gördüğü kesin verileri derleyip görüntüleyebilir. BI aynı zamanda organizasyona giderek daha fazla yayılarak, verilerin ve iş zekâsının üst düzey yönetimden en alt kırılımdaki çalışan kadrosuna veya atölyeye kadar demokratikleşmesine izin vermektedir.

Bulut teknolojilerini BI ile birleştirmek, abas ERP’ye üst düzey yönetimin, son kullanıcıların ve aradaki herkesin erişebileceği kokpitler oluşturma yeteneğini verir. Sadece görüntülemenin ötesinde, kullanıcıların abas içindeki ve dışındaki veri kaynaklarından, kendileri için gerekli olan bilgileri harmanlayan, kullanıcı merkezli kokpitler oluşturmalarına da olanak tanır. Yetkilendirilmiş herkes ilgili verilere erişebilir ve kullanabilir.

Bununla ilgili bir örneğe bakalım. Bir makineyi çalıştıran bir çalışan, ekipmanın performansını ve verimliliğini gösteren bir ekranı görüntüleyebilir. Son kullanıcı, tüm verilerin toplanması için günün sonuna kadar beklemenin aksine, ilgili verileri hızlı bir şekilde görselleştirebilir ve ardından “Salı günü A makinesi, B makinesinden çok daha yavaştı” diyerek bazı raporlar hazırlayabilir. Ve kullanıcı bunu gerçek zamanlı olarak görebilme imkanına sahiptir.

Yani bir şeyler yanlış gittiğinde, makinanın operatörü konuyu hızlı bir şekilde tanımlayabilir ve gerekli değişiklikleri yapabilir ya da konuyla ilgili yardım isteyebilir. Dolayısıyla, bir sorunu teşhis edebilmek için zaman alan ve yüksek maliyetlere yol açan daha büyük problemler yaşanmasını beklemeye gerek kalmaz.

ERP Sistemlerinde İş Zekası, İşinizi Bir Adım Önde Tutarak Proaktif Bir Duruş Sağlar
Sorunları teşhis ettikten sonraki adım, artık BI ile ortaya çıkan veriyi, geçmişteki zaman dilimlerini görüp değerlendirerek, geleceğe ilişkin akıllı, veriye dayalı tahminler yapmak için kullanma yeteneğidir. “Tahmini analizler artık ön plana çıkıyor. Geçmiş eğilimlere dayanarak, gelecekteki gelişmeleri tahmin etme yeteneğiniz var.” diyor Moraco.

Satış tahmini, yılın belirli zamanlarında hangi renklerin daha çok satıldığı gibi yaygın bir örnektir, ancak üretim alanlarıyla ilgili tahminde bile uygulanabilir. Örneğin, makine performans verileri ele alındığında, makinelerin arızalanma olasılığına karşı tepki vermeyi beklemekten ziyade, makine bakım gereksinimlerini ve programlamayı öngören arıza oranlarını belirlemek mümkündür. Model belirlendikten sonra, BI yazılımı, ana nedenleri bulmak için ayrıntıları derinlemesine incelemenize izin verir. Bütün bunlar sonraki adımlar hakkında daha iyi kararlar alınmasını desteklemektedir. Moraco, “Satış, üretim, malzeme/depo yönetimi ve sevkiyat hakkında daha iyi, bilgiye dayalı kararlar verebilirsiniz” diyor.

Ana Fikir

ERP sistemlerinde sürekli gelişen BI yazılımı, organizasyonun en üstünden, en alt seviyesine kadar, iş performansını gerçek zamanlı olarak izlemek için mükemmel bir araçtır ve BI yetenekleri, daha iyi, veriye dayalı karar vermeyi destekleyen yollarla gelişmeye devam edecektir.

Kaynak: https://www.erphaber.com.tr/

Yorum Yap