Yeni Dünyanın Trendi: Metaverse

Yeni Dünyanın Trendi: Metaverse

580 Görüntülenme
0
0

Teknolojinin getirdiği değişimler insanların birbirleriyle iletişim kurma şeklini internet ortamına taşıyor ve günümüzde insanlar çevrim içi ortamlarda daha fazla zaman harcıyorlar. Sanal dünyadaki varlığımızın yansıması olarak da gittikçe artan oranda dijital varlık ve kaynaklar ortaya çıkıyor. Son zamanlarda teknoloji ve kripto dünyasının en popüler kelimelerinden biri olan “Metaverse” de tam olarak bu gelişmelerin perspektifinden doğan bir değer paradigması.

Fiziksel gerçekliği sanal dünyaya taşıyan Metaverse, kendi yeni ekonomik modelini ve araçlarını şekillendirmeye başladı bile. Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin öncülük ettiği ve yatırımcıların ilgisini çeken Metaverse hakkında çok daha fazlasını keşfetmek için yazının devamına göz atabilirsiniz.

Metaverse Nedir?

Metaverse, şu anda teknolojinin en popüler başlıklarından biri olsa da bu kavram aslında ilk olarak Amerikalı yazar Neal Stephenson’ın 1992 yılında kaleme aldığı kitabında geçiyor. Türkçeye “Parazit” olarak aktarılan “Snow Crash” adlı bilim kurgu türündeki kitapta geçen Metaverse, insanların kendi gerçekliklerinden uzaklaşmak için sığındıkları üç boyutlu (3B) sanal ortamı ifade ediyor. Metaverse, aslında “Matrix”, “Avatar” ve “Black Mirror” gibi pek çok bilim kurgu veya distopya temelli sanatsal içerikte de yer alıyor. Peki biz bu kavramı son zamanlarda neden bu kadar sık duyuyoruz?

Metaverse’ün herkesin diline yerleşmesinin en büyük nedenleri arasında, yakın zamanda Facebook Inc. olarak bilinen teknoloji şirketler grubunun adının Meta olarak değiştirilmesi bulunuyor. Ayrıca Marc Zuckerberg, Jeff Bezos ve Tim Sweeney gibi küresel teknoloji şirketlerinin CEO’ları, meta dünyaların geleceğin teknolojisi olduğunun altını her fırsatta çiziyorlar. Epic Games ve Roblox gibi oyun firmaları Metaverse çalışmalarına hızla devam ediyor. Sosyal medya platformu Twitter, yazılım devi Microsoft ve Nvidia gibi teknoloji firmaları da kendi Metaverse ekosistemlerinin oluşturulmasına yönelik milyon dolarlık projelerini şimdiden duyuruyor.

Metaverse aslında tek bir kavramla açıklanamayacak kadar kapsamlı ve şemsiye bir terim. En basit ifade ile Metaverse, internetin evrimiyle birlikte şekillenen, bilgi çağının yerini alabilecek devrimlerin ışığında gerçekleşen ve halen kurulmakta olan sanal bir evreni ifade ediyor. Her zaman genç kaldığınız, şehrin başkanı olduğunuz, istediğiniz sanatçıyla tanışabildiğiniz ve dilediğiniz evi inşa edebildiğiniz bir yerde yaşamayı hayal edin. İşte, kulağa rüya gibi gelen tüm bunlar sürrealist Metaverse evrenindeki dijital dönüşüm kimliğinizle mümkün oluyor.

Metaverse’te Ne Yapılır?

Metaverse; Web 3.0, sanal gerçeklik (AR), artırılmış gerçeklik (VR), hologram, nesnelerin interneti (IoT), NFT tabanlı varlıklar ve blok zinciri teknolojileri gibi farklı dijital alanlara atıfta bulunuyor. Tüm bu teknolojiler, insanları iki boyutlu ekran dünyasından Avatar adı verilen dijital bir kimlik ve aracılar yoluyla 3B sanal ortamlara taşıma fikrine yardımcı oluyor. İnternet ağları üzerinden AR cihazlara yansıtılan bu üç boyutlu evrende insanlar birbirleriyle bağlı ve etkileşimli olarak işe veya okula gidebiliyor, film izleyebiliyor, alışveriş yapabiliyor, sosyalleşebiliyor ve hatta toplantılara katılabiliyorlar. Başka bir deyişle, gerçek dünyada yapılan her şey Metaverse ortamında da gerçekleştiriliyor. Dijital oyunlarla hayatımıza dahil olmaya başlayan Metaverse kavramının ileride çok daha kapsamlı teknolojilerle yaygınlaşması ve geleceği yaratması bekleniyor.  

İnsanlığın yeni yaşam formunu ifade eden blok zinciri ekosistemi, sosyal ve kurumsal ihtiyaçlar doğrultusunda kendi ekonomik araçlarını ve piyasasını da beraberinde getiriyor. Metaverse evreninde kullanıcılar kendi kripto para birimlerini yaratmak ve dağıtmak için çeşitli dijital varlıkları piyasaya sürüyorlar. Metaverse Smart Token – MST adı verilen dijital varlıklar, kripto para borsasındaki Bitcoin benzeri diğer tüm coin’ler gibi işlem görüyor. Metaverse kavramı dünyanın önde gelen şirketleri tarafından rağbet gördükçe MST gibi kripto para birimleri de daha fazla yatırımcının ilgisini çekiyor.

Metaverse ETP Nedir?

ETP, bu sistemin bir parçası olarak Metaverse evrenini simgeleyen “Entropi” kavramından adını alıyor. Entropi ise nicel ve nitel bilimlerin farklı disiplinleri tarafından evrendeki pek çok sistemin düzensizliğini ve kaosunu tanımlamak için kullanılıyor. Entropinin kısaltması olan ETP, Metaverse’ün kendi dijital para birimi olarak ifade ediliyor. Çin kripto para endüstrisinden tüm dünyaya yayılan Metaverse ETP, 2018 yılından beri varlığını sürdürüyor. ETP’nin fiyatı ise Metaverse ekosisteminin gelişimi ve pazar talebi doğrultusunda şekilleniyor. Bu nedenle, proaktif teknoloji şirketleri Metaverse alanına yatırım yaptıkça ve blok zinciri teknolojileri çeşitlendikçe kripto para piyasalarında ETP’nin değeri de yükseliyor.

ETP, şu anda pek çok kripto para hizmeti sunan aracılar üzerinden satın alınıyor. Token ekonomistleri; ETP ve diğer Metaverse coin’lerin, üçüncü taraflara temel bir altyapı sağladığından blok zinciri teknolojisinin geleceği üzerinde uzun vadeli bir etkisi olacağını belirtiyorlar. Metaverse için pazar boyutunun 2024 yılına kadar yaklaşık 800 milyar dolara ulaşabileceği tahmin ediliyor. Ancak yatırımcılara, ETP gibi düşük işlem hacmi olan ve volatilitesi yüksek dijital varlıklara, dikkatlice araştırdıktan sonra küçük miktarlarda yatırım yapmaları öneriliyor.

Kaynak : https://blog.logo.com.tr/metaverse-nedir/

Yorum Yap