En Basit Anlatımıyla 10 Soruda Endüstri 4.0

En Basit Anlatımıyla 10 Soruda Endüstri 4.0

1067 Görüntülenme
0
1

Öncelikle Endüstri 4.0 konusuna gösterilen yoğun ilgiyi görmek beni çok mutlu etti. Çeşitli kanallardan bana ulaşıp mükemmel sorular soran arkadaşlara da ayrıca çok teşekkür ederim. Endüstri 4.0 konusunda oldukça fazla ve karmaşık bilgiler var. Sizin için 10 soruda Endüstri 4.0 ‘ü en anlaşılabilir şekilde cevaplandırmaya çalıştım.

1.    Endüstri 4.0 Nedir?

En yalın haliyle sanayinin dijital dönüşümüdür.  Geçmişte sanayide yaşanan 3 büyük sanayi devriminin akabinde başlangıcına şahitlik ettiğimiz 4. sanayi devrimidir. Almanya’nın stratejik planı olduğu için “Endsüstri 4.0”  isim hakkı Almanya Devleti’ne aittir. Her ülke kendi sanayi dönüşümüne farklı bir isim vermektedir.

2.    Endüstri 4.0 hangi temel öğelerden oluşmaktadır?

Toplamda 8 teknolojik ilerleme ile Endüstri 4.0 vizyonu oluşmaktadır. Bu öğeler “Büyük Veri ve Analiz”, “Bulut Bilişim”, “Eklemeli Üretim”, “Simülasyon ve Zenginleştirilmiş Gerçeklik”, “Akıllı Robotlar”, “Dikey ve Yatay Entegrasyon”, “Nesnelerin İnterneti” ve “Siber Güvenlik”. Bu kavramların detaylı açıklamalarına profilmde bulunan “Dijital Dönüşüm Çağı Başlıyor: Endüstri 4.0” isimli makaleden ulaşabilirsiniz.

3.    Endüstri 4.0 nasıl doğdu?

Son 10-15 yıla baktığımızda Dünyada üretim liderliğinin Çin’in başını çektiği doğu bloğuna kaydığını görmekteyiz. Yani batı bloğu üretimdeki “krallığını” kaybedince karşı bir hamle yapma zorunluluğu Endüstri 4.0’ı ortaya çıkarmıştır.

4.    Endüstri 4.0 ile Doğu bloğundan liderlik nasıl geri alınacak?

Doğu bloğu ucuz iş gücü ve seri üretimle rekabet avantajı sağladı. Ancak artık küresel rekabet kriterleri farklılaşıyor. Teknoloji hızı ile beraber müşteri beklentilerindeki değişim hızı adeta yarışıyor. Esneklik ve verimlilik çok ama çok önem kazanıyor. İşte bu noktada temel olarak “esneklik” ve “verimlilik” sağlayarak, müşteri beklentilerine daha “hızlı” yanıt vererek, yeni ürünün pazara giriş süresini “kısaltarak” ve bu sayede Doğu bloğunun ürünü taklit edip seri üretime sokana kadar yeni bir ürün pazara sürerek liderliğin tekrar geri alınacağı öngörülmektedir.

5.    Peki Çin kendisini tehdit eden Endüstri 4.0’a karşı eli boş mu?

Tabii ki değil. Çin diyor ki Batının Endüstri 4.0’ı varsa benim de “Made in China 2025” vizyonum var. Bu vizyonda Endüstri 4.0’dan aşına olduğumuz akıllı üretim, endüstriyel yazılımlar, robotlar ve bulut bilişim kavramları yer alıyor. Sözün özü Çin durumun farkında ve aksiyon alıyor.

6.    Endüstri 4.0’ın temel çıktıları neler olacaktır?

Endüstri 4.0 vizyonu ile arızalardan oluşan üretim kesintilerinde yaklaşık %48’lik, hatalı ürün üretiminde yaklaşık %49’lük, ortalama maliyetlerde ise yaklaşık %10-15’lik bir azalma, verimlilikte yaklaşık %16’lık bir artış ve yeni ürünün pazara sürülme süresinde yaklaşık %23’lük bir kısalma olacağı öngörülmektedir.

7.    Endüstri 4.0’ın yanında başka hangi gelişmelerde bahsetmek lazım?

“Maker hareketi”, “açık platformlar”, “yıkıcı inovasyon,” “machine as a service” gibi kavramlar yeni sanayi devrimine direkt olumlu yönde etki etmektedir. Bir inceleyin derim.

8.    Ülkemiz Endüstri 4.0 gibi önemli bir gelişimin farkında mı?

Sevinerek ifade etmeliyim: Evet ! En başta Devletimizin ilgili kurumları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve hatta öğrenci toplulukları etkisi çok büyük olacak bu dönüşüme karşı seyirci değiller. Ülkemizin özelliklerine uygun toplumsal bir sanayi dijital dönüşüm çalışmalarının da sürdüğünü ve 2018 başlarında da bu çalışmaların sonucu olacak yol haritasını göreceğimize inanıyorum.

9.    Şirketler bu değişim karşısında hızlı aksiyon almazlarsa ne gibi sonuçlar doğar?

Bir örnek vermek isterim; Fortune Dergisi her yıl Dünyanın en büyük şirketlerini Global 500 listesi ile duyuruyor. 2006 yılının ilk 10’undaki firmalardan sadece 4 tanesi 2016 yılında ilk 10 ‘da kendine yer bulabildi. Değişime ayak uyduramayan nice büyük firmalar tarihte yerini aldı. Bu dönemde de benzer etkiler olacaktır.

10.  Bizlere düşen görev nedir?

Yaşadığımız sanayi dönüşümü Ülkemiz için kritik derecede önemli. Bizlere düşen görev Endüstri 4.0’ın temel aldığı vizyonu içselleştirmek, farkındalık yaratmak ve çalışmak. Bu konuda şahsım adına Endüstri 4.0 kavramına ilgi duyan herkese yardımcı olmaya hazırım. Her türlü sorunuzu çekinmeden sorabilirsiniz. Unutmayalım bilgi paylaşıldıkça değerlenir.

Kaynak: https://tr.linkedin.com/

Dr. Haluk GÖKŞEN

Yorum Yap