Bulut Teknolojisi ve Kendini Organize Eden Akıllı Fabrikalar

Bulut Teknolojisi ve Kendini Organize Eden Akıllı Fabrikalar

1328 Görüntülenme
0
0

Bulut Teknolojisi sayesinde akıllı fabrikalar kuruldu ve akıllı fabrikalar kendi kendini organize edebilmeye başladı. Zorlu üretim süreçleri kolaylaştı. Zaman isteyen raporlama ve veri analizlerinin daha hızlı ve aktif olması sağlandı.

Üretim dünyası, üretim teknolojisini geliştirmek için elinden geleni yapar. Üretim teknolojisini yakından takip edebilmek için harcanan enerji ve efor ekonomi dergilerinin kapaklarını süsler. Her üretici, her imalatçı en üst seviyede verimliliğe sahip, en donanımlı teknoloji ile donatılmış tesislerde üretim yapmak ister.

Her sanayi devrimini detaylıca incelediğimizde günümüzün sanayi devrimi olarak nitelendirilen 4. Nesil Sanayi Devrimi yani “Endüstri 4.0” en üst seviyede imkânlar sunan devrimdir. Endüstri 4.0 ile birlikte üretici kadar tüketicinin de hayatı kolaylaşmıştır. Nesnelerin interneti ile tüm üretim, internetin sağladığı kolaylıklar ile birlikte daha hızlı ve daha aktif hale geldi. Artık birkaç dokunma veya tıklama ile istenilen veriye, bilgiye veya belgeye ulaşmak mümkün. Bunu mümkün kılan en önemli öğe ise Endüstri 4.0 devriminin en sağlam teknolojisi olan Bulut Teknolojisidir.

Bulut Teknolojisi sayesinde akıllı fabrikalar kuruldu ve akıllı fabrikalar kendi kendini organize edebilmeye başladı. Endüstri 4.0 ile zorlu üretim süreçleri daha kolay hale geldi. Zaman isteyen raporlamalar ve veri analizlerinin daha hızlı alınması sağlandı.

Endüstri 4.0 devriminin en büyük destekçisi yine bulut teknolojisidir. Bulut teknolojisi sayesinde üretim ile ilgili her türlü rapora ve veriye anında, istediğimiz yerden ulaşabiliyoruz. Hem verilerin güvenliği, hem de ulaşılabilirliği açısından bulut teknolojisi, akıllı fabrikaların ve dolayısı ile Endüstri 4.0 sanayi devriminin vazgeçilmez bir parçası oldu.

İsveç’te yayınlanan bir dergi “Geleceğin akıllı dijital fabrikalarını inşa etmek için devletler birlikte çalışacaklar” derken üretimin dünya çapında bir yapıya büründüğünü açıkça ifade etmektedir. Üreticiler ve üretim elemanları sürekli birbiri ile iletişim halinde olma ihtiyacı hisseder. Bunun eksikliği Endüstri 4.0 sanayi devrimine kadar oldukça yüksek ve şiddetli bir şekilde hissedildi.

1984 yılında Japonya’nın Nippon Telegraph isimli şirketi, “Gelecekte daha hızlı haberleşme araçlarının temeliyiz” derken belki de günümüzü kast ediyordu. Anlık haberleşme, anında iletişime geçme ve en önemlisi anında bilgiye ulaşma imkânı ile birçok problemi soruna dönüşmeden çözmeye ve önlemeye başladık.

Bulut Teknolojisi sayesinde fabrikalar daha akıllı, üreticiler daha istikrarlı, daha verimli hale geldi. Akıllı fabrikalar sayesinde temiz üretim, sessiz üretim ve daha önemlisi en yüksek verimde üretim imkânı doğdu. Dünya büyük bir hızla Endüstri 4.0 sanayi devriminin ve bulut teknolojisinin tanıdığı imkânlardan faydalanmaya başladı.

Akıllı Fabrikalar ile Verim Artışı İspatlandı

Almanya, Endüstri 4.0 sanayi devriminin öncülerinden kabul edilmektedir. Buna istinaden de en görkemli başlangıçları Alman fabrikaları yapmış oldu. Almanlar, Endüstri 4.0 teknolojisi ile donatılmış akıllı fabrikaların başka hiçbir teknolojiye ihtiyaç duymadan %30 ila %40 oranında verim artışının ispatını gerçekleştirdi.

Türkiye’de de “akıllı fabrika” kavramı yerleşti. Üreticiler, üretim tesisleri, imalathaneler, seri üretim yapanlar, özel üretim yapanlar dahil olmak üzere her işletme bulut teknolojisi ile donatılmış Endüstri 4.0 sanayi devriminin nimetlerinden faydalanmalıdır.

Zamandan, fireden, üretim gücünden, iş gücünden ve daha birçok alanda tasarruf ederek en yüksek seviyede üretim yapmaya olanak tanıyan akıllı fabrikalar; Endüstri 4.0 devrimi ile birlikte bulut teknolojisinin sağlayacağı kolaylıklar sayesinde mümkündür.

Kaynak: https://proente.com/bulut-teknolojisi-akilli-fabrikalar/

Yorum Yap