Akıllı Depolama İşletmenize Nasıl Faydalar Sağlar?

Akıllı Depolama İşletmenize Nasıl Faydalar Sağlar?

1382 Görüntülenme
0
0

Akıllı depolama, işletmenizi tedarik zincirini optimize edecek şekilde konumlandırır ve tam zamanında envanter yönetimi gibi verimlilik odaklı stratejiler kullanmak için gereken araçları sunar. Depo yönetim sistemleri, işletmelere, operasyonlarını daha derin bir seviyede anlama, günlük iş akışlarında veri toplama ve bu bilgileri departmanlar arasında paylaştırma imkanı sağlar.

Depo operasyonları üretim yapan işletmelerin temelini oluşturmaktadır. Tedarik zincirini yönetmek, üretim ekiplerine zamanında envanter sağlamak, ekipleri programa uygun tutmak ve müşterilere zamanında teslim yapmak için çok önemlidir. Ancak, depo sadece iş yapmak için gerekli olan bir maliyet merkezi değildir. Şirketlerin modern dijital teknolojileri uygulayarak değer yaratabilecekleri bir yerdir. Akıllı depo stratejileri işletmeleri depolama ve uygulama işlemlerinin tam potansiyelini ortaya çıkarma konusunda güçlendirir. Akıllı depolama sistemlerinin, işletmelerin başarılı olmasını sağlayacak üç olumlu yöntemi aşağıda sıralanmıştır:

1. Akıllı Depolama ile Veri Doğruluğunu ve Verimliliği Artırın
Veri kalitesi depodan değer yaratmada önemli bir yere sahiptir. Kullanıcılar daha hızlı ve daha doğru bir şekilde envanter verilerini kaydedebilir ve güncellemeleri gerekli departmanlara iletebilir, bu bilgiyi işin çeşitli bölümlerinde kullanma imkanı daha fazladır. Örneğin, döngü sayılarını düzene sokmak, çalışanların envanter seviyelerini manuel olarak tablolandırarak harcadıkları süreyi azaltmalarını sağlar. Bu güncellemeler çalışanları, satın alma personeline ve iş kararları almak için bu sayıları kullanan benzer kullanıcılara iletmek için daha fazla zaman harcamaları konusunda özgür bırakır.

Sorun şu ki, daha hızlı çalışmak çoğu zaman daha fazla çalışan hatasına yol açar. Akıllı depolama teknolojileri, bunun birkaç temel yolla üstesinden gelir:

Manuel veri girişi olmadan depodaki varlıkları elektronik olarak kaydetmeyi kolaylaştıran barkodlama çözümleri.
Ağa bağlı gözlükler veya kulaklıklar gibi eller serbest veri kaydı sağlayan ve güvenliği arttırırken verimliliği de artıran RFID özellikli çözümler.
Raflardaki malzemeleri takip eden ve otomatik güncelleme sağlayan sensörler ve izleme cihazları. Örneğin, akıllı ölçekler, malzemelerin raftaki ağırlığını izleyebilir ve orada depolanan öğelerin beklenen ağırlığına bağlı olarak eşiğin altına düştüğünde bir çalışanı uyarabilir.
Bu tür çözümler, çalışanın hata yapma olasılığını azaltarak veri kalitesini ve doğruluğunu geliştirirken daha hızlı depo operasyonları sağlar. Akıllı depo çözümlerine büyük ölçüde bağımlıdırlar ve her zaman bağlı veri toplama araçlarını, verileri ilgili kullanıcılara kaydeden, düzenleyen ve ileten depo yönetim sistemleriyle harmanlarlar.

2. Depolama İçin Yenilikçi Olun
Bilindiği üzere, depolar varlıkları organize tutmak için tasarlanmış özel işlemler ve depolama yöntemleri ile işin geri kalanından büyük ölçüde ayrılmıştır. Bu hala geçerli olsa da birçok işletme artık alternatif yerlerde daha fazla envanter depolamayı ve depoda bulunan fazla varlıkların sayısını azaltmayı içeren yaratıcı stratejiler denemeye başlıyor. Bu yöntemler, akıllı depoya dayanan ve iş için önemli bir değer sağlayan tam zamanında envanter yönetimi fikrini oluşturmak için bir araya geliyor.

Uygulamada, akıllı bir depo, tedarik zinciri yönetim sistemlerinden varlık alımına, envanter yönetimi, satınalma, üretim ekiplerine varlık teslimi ve satıcı yönetimine kadar geniş bir bağlantı seviyesi ile tanımlanmaktadır.

Tüm bu faaliyet alanlarındaki bağlantı, üretim ve bütçe gereklilikleri etrafında yapılandırılmış envanter seviyelerine ve siparişlere detaylı bir görünürlük sağlar. Herkes envanterle ilgili işlemlerde tam bir görünürlük kazandığında, kuruluşlar esas amaçlarla, depo alanını geleneksel yöntemlerin ötesine taşıyabilir. Bunu için işletmeler şu yolları izleyebilir:

Anahtar ekipmana kısıtlı zamanda erişmesi gereken saha hizmetleri çalışanları gibi uzak çalışanlara daha iyi hizmet vermek için birden fazla küçük depo oluşturun.
Anahtar üretim varlıklarını üretim hatlarının yakınında depolayın; böylece çalışanlar (veya robotlar) bir iş emrini tamamlamak için ihtiyaç duydukları malları depoya bir toplama talebi göndermek zorunda kalmadan alabilirler.
Bu yollar, işletmelerin planlanmış üretim siparişleri doğrultusunda ihtiyaç duydukları, mümkün olan en yakın mesafeye stok koymalarını sağlar. Bu, üretimi güçlendirir, israfı ortadan kaldırır ve verimliliği artırır. Bu kazanımlar mümkündür, çünkü akıllı depolama yoluyla daha fazla bağlantı, varlıkları depolamak için birden fazla ortamda görünürlük sağlar.

3. Robotik Çözümlerden Yararlanın
Günümüzün robotik çözümleri, insanlar ve robotlar arasında güvenli etkileşimler sağlarken, hız ve hassasiyeti artırabilir. Örneğin, fiili toplama işlemini gerçekleştirmek için yan yana insanlar veya diğer robotlarla çalışarak, varlıkları deponun çeşitli kısımlarına taşımak için otomatik güdümlü araçlar kullanılabilir. Bu, bir robotun alıp gideceği yere taşınması için bir paleti tanımlamak için sesle otomatikleştirilmiş sipariş toplama özelliğini kullanan bir kullanıcı anlamına gelebilir. Alternatif olarak, dronlar depodaki öğeleri raflarda tarayarak aradıkları ürünleri bulabilecekleri yere bağlı özerk araçlara bilgi verebilirler.

Bütün bunlar, çalışanlar daha fazla değer odaklı işleri tamamlarken, organizasyonları, operasyonları otomatikleştirmek ve daha hassas bir şekilde koordine etmek için konumlandırırken yapılabilir.

Akıllı depo sistemleri, kullanıcıların dijital sistemlerle güvenli bir şekilde etkileşime girmesini sağlayan sensörlerden ve takip çözümlerinden özel cihazlara kadar, işletme genelinde verimliliği artırır ve değer fırsatları yaratır. Depo sadece bir maliyet merkezi değildir, günlük operasyonlara bir zeka katmanı ekleyen dijital çözümler ile değere katkıda bulunabilir ve maliyet tasarrufu sağlayabilir. Kurumsal kaynak planlama çözümleri, paydaşların ve çalışanların ihtiyaç duydukları verilere kolay erişebilmelerini sağlamak için, depo yönetim sistemlerini üretim, muhasebe ve diğer departmanlarla birleştirerek bütünleşik bir veri merkezi sunar.

Kaynak: https://erphaber.com.tr/akilli-depolama-isletmenize-nasil-faydalar-saglar/

Yorum Yap