Takım Geliştirme - Fırtına Dönemi

Takım Geliştirme - Fırtına Dönemi

22.11.2019
PMP
2688 Görüntülenme
0
0

Başarılı projelerde proje yöneticisi etkin rol almaktadır. Projelerin başarılı ya da başarısız olması ise; sadece proje yöneticisine mal edilemez. Proje yöneticisi, projesinde iyi bir takım geliştirmekten sorumludur.  Unutulmamalı ki; proje yöneticisi, tek başına bir iş yapamaz. Projenin ve proje yöneticisinin başarılı olabilmesi için güzel bir takım çalışması gerekir.

Psikolog Bruce Tuckman, projeleri teslim edilene kadar; takım geliştirme aşamasını beş bölüme ayırmıştır ve aşamaları şu sırayla ele almıştır:

  • Oluşma(Forming)
  • Fırtına (Storming)
  • Düzen(Norming)
  • Çalışma(Performing)
  • Çözülme(Adjourning)

Tuckman’a göre, takım geliştirme aşamalarının en zorlusu “Fırtına(Storming)” aşamasıdır. Bu aşamayı rahatlıkla atlatan takımlar ise; bundan sonraki projelerinde de birlikte çalışma arzusunu yaşayacaktır.

Fırtına Aşaması Neden En Zorlu Aşamadır?

Takım gelliştirmede ilk aşama olan “Oluşum” sürecinde, proje ekipleri genellikle birbirine gayet nazik ve hoşgörülü davranmaktadırlar. Bu aşama bir oryantasyon süreci gibidir. Proje hedefleri konuşulur ve kişiler birbirleri hakkında genel bilgi sahibi olmaya başlarlar. Doğal olarak, henüz işin başında olunduğundan, proje ekipleri yaşadıkları değil; duyduklarından yola çıkarak, kişiler hakkında beklentilere bürünürler. Bu aşamada odak noktası insanlar ve ilişkilerdir.

Oluşum aşaması tamamlandıktan sonra; işe başlanmış; hedefler doğrultusunda işler yapılmaya başlamıştır. İşte tam bu aşamada, hedeflere uygun olarak ilerlenemediği durumlarla karşılaşılabilir. Bunların sebeplerinin çoğu, beklentilerin karşılanmamasından kaynaklanır. Oluşum aşamasında, kişilerden beklentiler gerçekleşmediğinde, ekip içi çatışmalar başlar ve hoşa gitmeyecek davranışlarla yüzleşilebilir.

Projede geride olunduğu hissedilen durumlarda; takım arkadaşları, proje yöneticileri ve diğer yöneticiler de sorgulanmaya başlanır. Bazen sorgulamalar sadece içsel yaşanır. Güven eksikliğinden yola çıkılarak, çözüm arayışına gidilmeyebilir de… Fırtına aşamasını,iletişim ile doğru atlatan takımlar, çoğunlukla projenin başarı yolunu bulan takımlardır.

Fırtına Aşamasını Atlatma Yöntemleri Neler Olabilir?

Elbette, ekiplerden ekiplere farklı çözüm yolları aranmalı ve bulunmalıdır. Hiçbir zaman, hiçbir konuda tek yöntem çalışmaz. Burada her ne kadar en büyük sorumluluk proje yöneticisinde görünse de proje takımının her bir bireyine ciddi görevler düşmektedir.

  • Öncelikle ilk dikkat edilmesini önereceğimiz konu: “Ekip üyelerine ön yargılı olmayın!”. Onları iyi dinleyin ve başkalarının etkisinde kalmadan tarafsız bir gözle izleyin. Şüphelendiğiniz konular var ise; şüphe duyduğunuz konular için ekip üyesi ile açık iletişim kurup, şüphenizi gidermek için kendisinden destek isteyin.
  • Beklentilerinizi yüksek tutmayın.
  • Hatalar karşısında anlayışlı olun, ama “bir sonrakinde tekrarlanmaması için daha iyi ne yapılabilir” sorusunu, çözüm odağıyla, birlikte sorgulayın.
  • Takımınıza ve yöneticinize güvenin. Güvensiz hissettiğiniz konularda zaman kaybetmeden ilgili kişiye probleminizi aktararak güveninizin tekrar sağlanması için yöntem arayın.
  • Başarı ya da başarısızlık tek kişiye ait olamaz. Takımınız ile iş birliği yapın, dürüst olun. Fikir alışverişinden çekinmeyin.

Fırtına aşamasını başarıyla aşamayan ekiplerde, projeler muhakkak sekteye uğrayacaktır. İlk olarak kurulan takımlarda, bu aşamanın yaşanması elbette normaldir. Önemli olan; bu aşamayı bilerek aşmak; bir yandan proje hedeflerini gerçekleştirirken, çözüm odaklı yaklaşımlarla başarıyı birlikte kucaklamaktır. Başarılı olmak demek; bir işin bir kaç kişiyle sorunlar hatırlanarek bitirilmesi değil; o işin zevkle, coşku ile, ekip ruhuyla, örnek takımlar çıkaracak şekilde tamamlanmasının zevkini yaşayarak başarılı olmak demektir.

Başarılı takımlar geliştirmeniz dileğiyle…

Kaynak: https://project-to-product.com/2019/11/18/takim-gelistirme-firtina-donemi/

Yorum Yap