Karar Verme Süreçlerinde, Bir ERP Sisteminin CFO’lara Sağladığı 7 Fayda

Karar Verme Süreçlerinde, Bir ERP Sisteminin CFO’lara Sağladığı 7 Fayda

26.11.2018
ERP
1137 Görüntülenme
0
0

Şirketinizin CFO’su olarak amacınız, risk yönetimi ve sermaye tahsisi alanlarında uzmanlığınızı konuşturarak, CEO’nuzun ve yönetim kurulunuzun stratejik bir ortağı olmaktır. Finansman ve riskler göz önünde bulundurulduğunda, sadece stratejik riskleri azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda şirketinizin büyümesini de sağlayacak seçenekler sunmaya devam edersiniz. Bir ERP sistemi, CFO olarak işinizde sahip olabileceğiniz en iyi, en destekleyici müttefik olabilir.

Siz CFO olarak stratejik rolünüzle ilgilenirken, bir ERP sisteminin sizin için sunacağı veri toplama avantajlarından bazıları şunlardır:

CFO’lar için ERP sisteminin faydası # 1:
Birbirinden bağımsız veri yığınları ortadan kalkar ve sizler bu verileri tüm işletmeniz genelinde kullanabilirsiniz

Bir ERP sistemi, şirketinizin dijital dönüşümü için zorunluluktur. Çünkü dijital dönüşümün temeli, çoklu, birbiriyle bağlantısız sistemler değil, tek bir gerçeklik kaynağı olmalıdır. CFO olarak kendi sistemleriniz ve finans/risk yönetimi ile ilgili ayrı veri tabanlarınız varsa, firmanızın üretim müdürü de sizin gibi kendi sistemlerine ve üretim ile ilgili ayrı veri tabanlarına sahipse, bunun sonucu kaçınılmaz bir şekilde karmaşa, en nihayetinde de verimsizlik olacaktır. Hızlı ve veriye dayalı karar verme için kullanılabilir bir iş zekasının eksikliği de cabası.

Entegre olmayan ve verileri gerçek zamanlı olarak raporlayamayan pek çok farklı sisteme sahip olmak, sadece CFO için değil, herkes için önemli bir baş ağrısıdır. Tüm bu birbirinden bağımsız sistemlerden ilgili bütün verilerin toplanması, derlenmesi ve raporlanması için bir insan ordusu ve uzun bir teslim süresi gerekir. Bir ERP sistemi, CFO’lara veri derleme konusunda avantajlar sunar, böylelikle bu zorluklardan kaçınarak ihtiyacınız olan verilere sahip olursunuz.

CFO’lar için ERP sisteminin faydası # 2:
Verilerinizi eyleme dönüştürülebilir hale getirin

İş Zekası (BI) yazılımını bünyesinde barındıran bir ERP sistemi, bir CFO’ya, yolcu uçağı kokpitinin bir pilota sunduğunu sunabilir: tüm ilgili veriler ve KPI’lar doğrudan parmaklarınızın ucundadır. Bir ERP sistemi sadece tüm ilgili finansal KPI’lar için gerçek zamanlı bir kokpit sunmaz, aynı zamanda CFO’lar bu finansal göstergeleri yönlendiren operasyonel KPI’larda da şeffaflık elde edebilir. Sorunlar ve endişeler ortaya çıktığında, bir ERP sistemi, CFO’nun verileri derinlemesine irdeleyebilmesine imkân vererek bu unsurların temel nedenlerini tespit etmesini sağlar. Dahası, bu tür verilerin kullanılabilirliği, CFO’nun, yönetim kadrosu içindeki stratejik ortak rolünü yerine getirmesine yardımcı olarak, veriye dayalı iş birliği ve toplu karar verme sürecini kolaylaştırmaktadır.

CFO’lar için ERP sisteminin faydası # 3:
Süreçlerinizi iyileştirmeye başlayın

Bir ERP sistemi, tüm işletme genelinde finansal ve operasyonel KPI’larınıza anında görünürlük sağlar ve bu görünürlük, işler beklentilere göre gitmediğinde, sizin veya şirketteki yetkili herhangi bir kişinin, kısa ve uzun vadeli süreçleri iyileştirmesine olanak tanır. Örneğin bir makine operatörü, ertesi gün yöneticisinin düzenleyici talimatları vermesini beklemeden, makinenin nasıl performans gösterdiğini görebilir ve gereken ayarları yapabilir. Bir ERP sisteminin gerçekleştirmesi kolay olan veri analizi, tarihsel dönemler tanımlamanızı ve proaktif olarak bunlardan yararlanmanızı sağlayarak, giderek daha tahmine dayalı hale gelir.

Örneğin, ERP sisteminiz, Haziran ayında ülkenizin bir bölgesinde firmanızın ürün stoğunun %15’inden daha fazlasının satıldığını ortaya çıkarabilir. Bu verilere sahip olmak, belki de daha fazla ürün üreterek veya fiyat artışıyla deneme yaparak, buna göre planlama yapmanıza olanak tanır. Kısacası, verilerinizi performans trendlerini izlemek ve nasıl çalıştığınız konusunda iyileştirmeler yapmak için kullanabilirsiniz.

CFO’lar için ERP sisteminin faydası # 4:
IT altyapısına ilişkin maliyetlerin düşürülmesi

Pek az şey bir CFO’yu, BT altyapısında tam kapasiteyle kullanılmayan büyük yatırımlardan daha fazla hayal kırıklığına uğratır. Bulut ERP ile, şirketinizin pahalı donanım ve yazılımları satın alması ve barındırması gerekmez. Bu maliyetlerin tamamı ERP sağlayıcısı tarafından haricileştirilerek, absorbe edilmektedir. Daha da iyisi, bulut ERP ile, yalnızca kullandığınız şey için ödeme yaparsınız. Bu nedenle, eski yerel sunucu bazlı BT teknolojisinden farklı olarak, kullanılmayan BT kapasitesi nedeniyle para kaybetmezsiniz, sadece ihtiyacınız olduğu kadar yer kaplarsınız. Bütün bunlar için en uygun tanım ise, maliyet optimizasyonudur.

CFO’lar için ERP sisteminin faydası # 5:
Pahalı BT projeleri ve işe alım/nitelikli personel istihdamı ile ilgili maliyetlerin düşürülmesi

Her CFO’nun bildiği gibi, pahalı olan sadece BT altyapısını kurmak ve sürdürülebilirliği için sürekli bakımını yapmak değildir. Bu altyapıyı yönetecek kişiler de alanında yetkin kişiler olmalıdır. Yetkin ve nitelikli personel istihdamı da hem maliyetli, hem de zor bulunan bir unsurdur. Hal böyleyken, rakipleriniz de boş durmayacak ve bünyenizdeki BT ekibinin üyelerini kendi firmalarına transfer etmek için ellerinden geleni yapacaklardır. Buna karşın, mevcut durumu korumak için maaşları ve imkanları artırmanız gerekebilir. Bulut uygulamaları tercih etmeniz durumunda, donanım, yazılım ve BT yeteneklerine pahalı, uzun vadeli yatırımlara ihtiyaç duymadan, yine sadece ihtiyacınız olan ve kullandığınız kadarı için ödeme yaparsınız.

CFO’lar için ERP sisteminin faydası # 6:
ERP, işinizi ölçeklendirilebilir ve “genişletilebilir” yapar

Şirketiniz coğrafi olarak genişliyor mu, belki de bir M&A (birleşme) stratejisiyle diğer rakipleri satın almak mı istiyorsunuz? Eğer öyleyse, CFO’nun temel rolü, bu satın alımlar ile bağlantılı birçok riskin değerlendirilmesi ve azaltılmasıdır. Bir bulut ERP sisteminiz varsa, BT yetenekleriniz, nereye giderseniz gidin, dünyanın her yerinde kolayca ölçeklenebilir. ERP sisteminize ve verilerinize bulut aracılığıyla güvenli bir şekilde erişilebildiğinden, donanımı, yazılımları ve BT kullanıcılarını yeni bir yerde konumlandırmanıza gerek yoktur. Büyüme ile birlikte gelen BT alanındaki pek çok karmaşadan dolayı hayal kırıklığına uğramak yerine, ERP sisteminiz de sizinle birlikte büyür ve siz neredeyseniz, sizinle birlikte oraya gelir.

CFO’lar için ERP sisteminin faydası # 7:
En son teknolojiye ayak uydurmanızı sağlar

Farklı lokasyonlarda, birden fazla istemci/kullanıcıya hizmet veren merkezi kuruluma sahip bir ERP iş ortağıyla çalıştığınız için, ar&ge’si ve global know-how’ı güçlü olan bu ERP sağlayıcısı, teknolojideki en son güncellemeleri takip eder ve sizlere sunar. Bu bağlamda, şirket içi BT altyapınızla ve yeteneğinizle geride kalmak yerine, ERP sağlayıcınız sizi sistem güncellemeleri ve yeni fonksiyonlarla güncel tutar. Ayrıca, ihtiyaçlarınıza ve taleplerinize bağlı olarak ERP sisteminizi geliştirebilir ve genişletebilirsiniz. Size sunulan seçenekler menüsünden istediğinizi seçebilirsiniz. Bu sadece stratejik ve teknik olarak değil, aynı zamanda maliyet kontrolü açısından da işe yarar.

Kaynak: https://www.erphaber.com.tr/karar-verme-sureclerinde-bir-erp-sisteminin-cfolara-sagladigi-7-fayda/

Yorum Yap