ERP'den Bulut Yazılıma

ERP'den Bulut Yazılıma

22.11.2019
ERP
860 Görüntülenme
0
0

ERP yazılımlarını bilirsiniz. Kullanıcıyı; başta mümkün olduğunca sistemin genel ayarlarını yaptıran, ardından güncel işlemlerini yaptıran ekranlar sunarlar. Hatta farklı rollerde, farklı farklı kullanıcılar için uygulama içinde genel ayarlar da barındırılır bu tarz uygulamalarda. Genel ayarlar her kullanıcının girişine izin vermeyecek şekilde yönetici ya da özel role sahip kişilerin yapmasına yönlendirilir çoğu zaman da. Önce sorarsınız “bu sistemin yöneticisi kim olacak?” diye, sonra kullanıcıların ilgili rollerine göre ekranlarla tanıştırırsınız. Ekranlarla tanıştırmak demek de, ürünün kurulumu ve ardından eğitimler ve örnek girişler demektir.

ERP yazılımlarındaki süregelen bu amaç, genellikle bu tip uygulamaları kurumsal firmaların kullanması sebebiyetidir. Uygulamaların, farklı kullanıcıları her defasında verileri tekrar tekrar girme zorunluluğu bırakması istenmez. Mantıksız da görünmez baktığınızda aslında. Nasıl olsa her işi yapan bir rol bulunuyorsa, uygulamanın başında olacak rol de bunu yapmalıdır zaten.

Günümüz değişiyor. Artık ERP programları bile bulut yazılımlarla zenginleşiyor. Program kurulumları, eğitimler ortadan kalkıyor, kullanıcılar kendi kendilerine ürünlerini bulup, deneme versiyonlarını kuruyor ya da hiç kurulum yapmaya gerek kalmadan üyelik sistemiyle uygulamalara üye oluyor, deniyor. Memnun kalırlarsa yine üyelik sistemiyle satın alma yapıyorlar.

Üyelik sistemleriyle ürünleri yaymanın ya da tanıtmanın en hızlı yolu ise, kullanıcıyı en az bilgiyle sisteme üye yapmak. O eski ERP kafasıyla “Dur daha sonra nasıl olsa soracağım, başta şu bilgiyi de alayım” ya da “Ben alanı ekranda açayım da kullanıcı isterse girsin istemezse girmesin” gibi düşüncelerle yapılan üyelikler kullanıcıyı uygulamalardan kaçırıyor. Kullanıcılar artık basit, sade ve hızlıca üye olabilecekleri ekranları tercih ediyor. Sürekli soru soran, bol alanlı uygulamalar, potansiyel müşterilerin ürününüzü denemesine bile engel oluyor. “Neden bu bilgiyi istiyor ki, ben sadece deneyeeğim”, “bu işlemi yapmak için buna ihtiyaç yok ki” gibi düşüncelerle üye olmaktan vazgeçen, farklı uygulamalara yönelen hedef kitleler var artık.

Eğer siz de bulut dünyaya bir yazılım sunacaksanız, üyelik sayfanızı tekrar gözden geçirin lütfen. Ad, soyad almaya gerek var mı? Firma Adı almaya gerek var mı? e-posta adresi ya da telefon numarasından herhangi biriyle üye yapabiliyorsanız boş verin farklı diğer soruları. Şifre mi? Tabii ki gerekli. Ama şifre almadan sosyal medya hesaplarıyla da girişe izin vermeli uygulamalar ki kullanıcılar hangi uygulamada hangi şifre ile girmesi gerekiyor bir de bunun kaydını tutmak zorunda bırakılmasın.

Bunları yazarken aklınıza şu sorular da soruluyordur muhakkak: “Gerçek bilgi içermeyen üyelikleri nasıl anlayacağım?”. Anlama ihtiyacınız var ise anlayacaksınız, ihtiyacınız yokise anlamayacaksınız tabii. Üyelik sisteminizdeki sözleşmelerle kendinizi garanti altına alacak şartları yazarsınız sisteminizde ve istediğiniz zaman üyeliği silersiniz gerektiğinde. Unutmayın, amaç henüz kullanıcıyı denemeye yönlendirmek. Deneme sonrası olmazsa olmaz alanlar doldurulur zaten.

Dönem değişiyor, artık proje mantığıyla değil, ürün mantığıyla yaklaşılmalı yazılımlara. Ürünlerinizin daha çok müşteri bulması için ise uygulamaları basit düşünün, ve basit yapın. Müşteriyi içeri bir kere alın, sizi tanımasına fırsat verin, sonra içerde iken, gerçekten gerekli olduğu anda gerekli bilgileri alın ve ilerletin. Çünkü uygulamanızı deneyen kişi/kişilerin gerçekte kaç role ihtiyacı var daha bilmiyorsunuz bile. “Başta bilmek isitiyorum” diyorsanız bir uygulama değil, birden çok uygulama sürün piyasaya ve birbiriyle ilişkilendirin uygulamalarınızı. Bırakın kullanıcıları, hangisini seçeceklerine kendileri karar versin, deneme aşamasındalar çünkü ve belki de henüz sizin kendisini bilmenizi istemiyor olabilirler.

Dönem değişiyor, yazılımlar değişiyor, ERP yazılımları bile artık değişiyor. “ERP” nasıl olsa demeyin. Yöneticiler artık ellerinde laptop ile değil, cep telefonuyla zaman geçiriyor unutmayın. Bulut yazılımlar mobil dünya demek. Mobil iken üye olup deneme yapabilecek yöneticileri hayal edin ve yöneticinin az vakitle çok iş yapacağı; cep telefonunda ekran kaydırma ihtiyacı olmayan ekranlar tasarlayın.

Bulut yazılımla ilgili daha söylenecek çok konu var tabii. Fakat dönem değişiyor ve bizim yazılarımız da uzun olmamalı. Sonraki yazılarımızda daha farklı konularda görüş vermek ümidiyle, bol üyeli uygulamalar dileriz.

Kaynak: https://project-to-product.com/2019/10/21/erpden-bulut-yazilima/

Yorum Yap