ERP Seçimi: Üreticiler İçin En Önemli 9 Kriter

ERP Seçimi: Üreticiler İçin En Önemli 9 Kriter

26.11.2018
ERP
1093 Görüntülenme
0
0

Üretim yapan firmaların çevresi ve çehresi hiç olmadığı kadar hızlı değişiyor. Yenilikçi üretim teknikleri, yıkıcı iş modelleri ve değişken piyasalar, firmalardan beklenen talepleri arttırıyor. Artan bu taleplere cevap verebilmek için firmalar, daha verimli bir şekilde üretmeli, genişlemeli, yeni süreçler uygulamalı ve ürünlerini pazara daha hızlı sunulmalıdır. Bu zor şartlar altında, ERP seçimi de önem kazanıyor. Sonuçta, en son teknolojiye sahip bir ERP sistemi, BT altyapınızın kalbinde yer alır, dijital dönüşümde önemli bir rol oynar ve şirketin uzun vadeli başarısı ile yakından ilişkilidir.

Endüstri veya üretim alanı ne olursa olsun, ERP seçiminde sorulan soruların çoğu aslında birbirine benzerdir:

Depo ile üretimi nasıl daha iyi bağlayabiliriz?
Müşteriye özel üretimi verimli bir şekilde nasıl uygularız?
Maliyetleri nasıl kontrol ederiz?
Teslimat sürelerini nasıl kısaltırız?
Kalite güvencesini nasıl optimize ederiz?
Büyük veriyi nasıl daha iyi kullanırız?
Lakin, ERP çözümlerinin kapsamı hayli geniştir ve birçok orta ölçekli şirket kendileri için doğru ERP sisteminin seçimi ile boğuşmaktadır. Elbette, entegre yazılım, kullanıcı dostu ve tarayıcı tabanlı gibi “olmazsa olmazlar” zaten genel olarak aranan başlıca fonksiyonlardır. Fakat, üretim sektörü için hangi özellikler vazgeçilmezdir?

Etkili bir RFP yazın: ERP İçin Daha İyi Bir RFP Yazmak başlıklı dokümanımızı indirin:

En önemli dokuz ERP seçim kriteri ile, ERP seçimi için bir kontrol listesi oluşturduk:

ERP Seçim Kriteri 1:
Yazılım, üretim türünüze göre kurgulanır
Kesikli, seri veya özel üretim gibi üretim türlerine bağlı olarak, ERP sistemindeki süreçleri doğru bir şekilde planlamak için özel fonksiyonlar gerekebilir. Bu nedenle, doğru ERP’yi arayan işletmeler, tercih etmeyi düşündükleri yazılımın, fason süreçlerinin yönetimi, gelişen ürün ağaçları ya da konsinye stoğu gibi tüm istenen özellikleri standardı içerisinde barındırdığından emin olmak için, seçimlerini dikkatli bir şekilde analiz etmelidir. Aksi takdirde, uygulama aşaması maliyetli özelleştirmeler yüzünden hayli uzayabilir ve birinci sınıf bir ERP sistemi bile hızla bir maliyet tuzağına dönüşebilir.

ERP Seçim Kriteri 2:
Yazılım, detaylı/ileri seviye planlamayı barındırır
Giderek artan karmaşık sipariş ağları, acil siparişler ve artan sayıda varyantlar, baştan sona etkin üretim kontrolünü gerektirir. Hazırlık sürelerini kısaltmak, teslimat darboğazlarından kaçınmak, makine ve personelden en iyi şekilde faydalanmak söz konusu olduğunda, klasik üretim planlama ve çizelgelemenin (PPS) sınırlarına ulaşılır. Bu sınırlar da akıllı fabrikanın gelişimini sekteye uğratan bir problemdir. Dinamik bir üretim ortamında, tüm bölümlerin gerçek zamanlı verilerini dikkate alarak, sipariş sıralarını otomatik olarak ayarlamak için ERP yazılım seçiminde entegre bir APS (İleri Planlama ve Çizelgeleme) modülü zorunluluk haline gelir.

ERP Seçim Kriteri 3:
Yazılım, lojistik ihtiyaçlarınızı karşılar

Özellikle, otomotiv endüstrisine tedarikçi olarak çalışan firmalar, klasik bir endüstri paketinden daha fazlasına ihtiyaç duymaktadır. Yüksek müşteri memnuniyeti standartları, kısa teslim süreleri ve zamanında teslimat, yalnızca just-in-time kavramlarını yansıtan ve tüm tedarik zincirini bütünleştiren bir ERP sistemi tarafından karşılanabilir. Otomotiv tedarikçileri için ERP seçiminin bir başka önemli yönü, yazılımın üreticiye özgü lojistik süreçlerini mümkün kılmasıdır.

ERP Seçim Kriteri 4:
Yazılım, tüm ürün yaşam döngüsünü yönetir

Giderek daha da kısalan yenilik döngüleri ile, ürün geliştirmeye dair tüm verilerin korunmasının maliyeti de artar. Bu nedenle, Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi (PLM) için verimli araçları entegre eden ERP sistemleri, ERP seçimine gelince dikkat çekiyor. Avantajları: CAD verilerinin ERP’deki iş süreçleriyle birleştirilmesi sadece ürün verilerinin yönetilmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda şirketin tüm alanlarında şeffaflığı arttırır. Bu sayede, diğer faktörlere ek olarak, üretim maliyetleri azaltılabilir ve hizmet kalitesi de geliştirilebilir.

ERP Seçim Kriteri 5:
Yazılım, verilerinizi kullanılabilir bilgiler haline dönüştürür

2020 yılına gelindiğinde, Nesnelerin İnterneti’nin (IoT) ağ bağlantılı 50 milyar cihaz içereceği tahmin ediliyor. Süreç optimizasyonu ve kurumsal kontrol için stratejik olarak artan bu veri miktarını kullanmak, orta ölçekli imalat şirketleri için önemli bir rekabet avantajı haline gelmektedir. Şirketler, ERP seçiminde profesyonel BI araçlarına önem vermeli, toplanan verileri filtreleyen, değerlendiren ve işleyen araçları aramalıdır. Son teknoloji ürünü kokpitler ve özel raporlar, kullanıcının programlama becerilerine sahip olması gerekmeden, tek bir tuşa dokunarak önemli ölçümler ve trendler hakkında detaylı bilgi edinmesini sağlar.

ERP Seçim Kriteri 6:
Yazılım, sizinle birlikte büyür

Orta ölçekli üretim şirketleri küresel pazarlarda giderek daha fazla görülmektedir. İster birleşme veya satınalmalar, ister yeni üretim tesisleri, isterse de ek proje ekipleri veya yurt dışı satış ofisleri olsun: ERP seçiminizde geleceğe yönelik bir karar almak için, yazılımın kolayca ölçeklenebilmesi ve şirketin büyümesine kolayca uyum sağlayabilmesi gerekmektedir. Çoklu bölge yeteneğine sahip olan ERP sistemleri farklı dilleri konuşur, farklı para birimleri cinsinden hesaplamalar yapar ve grup muhasebesi için konsolidasyonu kontrol eder. Ana veriler, envanter, siparişler ve üretim çizelgeleri gibi merkezi olarak yönetilen bilgiler, tüm lokasyonlarda gerçek zamanlı olarak kullanılabilir.

ERP Seçim Kriteri 7:
Yazılım, açık bir mimari sunar

Üretim firmaları, müşteriler ve tedarikçiler ile hızlı ve kolay veri alışverişinde bulunmalıdır. Bu, ERP seçimi için hazırlanan kontrol listesinin açık arabirimler ve sabit konektörler gibi unsurları içermesi gerektiği anlamına gelir. Harici iş ortaklarınızın, tedarikçi ve müşteri portalları gibi araçlarla ERP sisteminize kolayca entegre edilebilmesiyle anca karmaşık ve hataya açık senkronizasyonlardan kurtulabilirsiniz.

ERP Seçim Kriteri 8:
Yazılım, üretiminizi mobil hale getirir

Mobil uygulamalarla, hemen hemen tüm iş birimlerinin ERP’deki süreçleri hareket halindeyken rahatça kontrol edilebilir. Satınalma, satış veya depo gibi kanıtlanmış mobil uygulama alanlarına ek olarak, üretim süreçlerinde de tutarlı bir mobil strateji, üretim yapan firmalara kolaylık sağlar. Bu nedenle üretim için ERP, yenilikçi imalat alanı uygulamalarını desteklemeli ve güncel teknolojiye sahip endüstriyel cihazlar için tasarlanmış tarayıcı çözümleri sunmalıdır.

ERP Seçim Kriteri 9:
Yazılım sağlayıcısı, sadece bir tedarikçi değil, aynı zamanda iş ortağınızdır

Hemen hemen herkesin ERP seçimi için hazırladığı kontrol listesinin en üst basamaklarında yer alan bir öge vardır: ERP yazılım tedarikçisinin uzmanlığı. Sadece kapsamlı bir fonksiyon içeriği listesi, ERP’nin başarısı için garanti değildir. Sektörünüzün zorluklarını bugün olduğu kadar gelecekte de anlayabilen bir ERP tedarikçisi, rekabetçi kalmanız açısından gereken sonuçları her dönemde almanızı sağlayacaktır.

Kaynak: https://www.erphaber.com.tr/erp-secimi-ureticiler-icin-en-onemli-9-kriter/

Yorum Yap