E-Ticaret ve ERP Entegrasyonu

E-Ticaret ve ERP Entegrasyonu

26.02.2023
ERP
650 Görüntülenme
0
0

ERP Yazılımı ile Hangi E-ticaret İşlevleri Entegre Edilebilir?

Kurumsal yazılım tedarikçileri, e-ticaret işletmeleriyle ilgili çeşitli uygulamalar ve özellikler sunar. Ayrı bir e-ticaret platformu da satın alabilirsiniz, ancak platformu ERP’nize entegre etmediğiniz sürece işlevsellik sınırlı olacaktır.

E-ticaret platformunuz için ERP sistemi seçerken dikkat edilmesi gerekenleri inceleyelim:

1. CRM

E-ticaret şirketleri için entegre bir ERP ve CRM sistemi seçmek oldukça önemlidir. CRM ihtiyacınızı karşılayan bir ERP sistemi seçmeniz sizi daha fazla maliyetten kurtarır.

Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) platformu, e-ticaret perakendecilerinin satış döngülerinin her yönüne ilişkin görünürlük sağlar. Bu, memnuniyet düzeylerini ve elde tutma oranlarını artırırken, daha hedefli ve kişiselleştirilmiş müşteri desteği de sağlar.

Bir CRM sistemi, e-ticaret şirketlerine müşterilerinin davranışları, tercihleri ​​ve ilgi alanları hakkında bilgi verir. Satın alma alışkanlıklarının, arama sorgularının ve daha fazlasının 360 derecelik bir görünümünü sağlar.

2. Finans

Doğru ve güncel finansal veriler, kurumsal karar almanın anahtarıdır. Bu nedenle çoğu ERP yazılımı, temel bileşenler olarak finansal yönetim ve muhasebe araçlarını içerir.

Perakendeciler, süreçlerini merkezileştirmek ve etkili tahmin modelleri geliştirmek için finansal bilgilere ihtiyaç duyar. Bu finansal bilgiler, siparişleri planlamalarına ve teslimat sürelerini tahmin etmelerine yardımcı olur.

Bu nedenle, birçok perakendeci, şirketlerinin finansal bilgilerine ulaşmak için bir tür muhasebe yazılımı kullanıyor. Bu durumda, bu işlevselliği bir ERP platformuyla entegre etmek akıllıca olacaktır. Bu sayede bilgiler departmanlar arasında kolaylıkla paylaşılabilir.

3. Envanter Yönetimi

Perakendeciler pandemi sonrası ekonominin gerçekleriyle boğuşmaya devam ederken, envanter sorunlarının en önemli endişeleri arasında olduğunu görüyorlar. Sektördeki en iyi şirketler bile kendilerini sıklıkla satış kazançlarını aşan envanter seviyelerini gördüler.

E-ticaret işletmeleri genellikle daha yüksek satış hacimlerine ve daha fazla sayıda ürüne sahiptir. Böyle hızlı işlemlerle hata yapmak daha kolaydır. Bu nedenle, işlevsellik açısından sipariş yönetimi ve envanter yönetimi, bir e-ticaret sahibi için en önemli işlevlerdir. Bir alıcı web sitelerinden bir ürün satın alır almaz siparişleri karşılamaları gerekir. Bu dengeyi sağlamak için envanter seviyelerinde tam görünürlüğe ihtiyaçları vardır.

Bu son derece rekabetçi pazarda hız kazandırır. Siparişleri hızlı bir şekilde tamamlayabilen ve gönderebilen şirketler, başarılı olabilirler.

4. Nakliye ve Dağıtım

Birçok internet şirketinin, stoksuz satış (drop shipping) olarak bilinen bir iş modeli vardır. Kısacası bu, perakendecinin önce bir ürünü online sattığı anlamına gelir. Ardından, bu ürünü üçüncü taraf bir tedarikçiden sipariş ederler ve tedarikçi, ürünü alıcıya göndermekten sorumludur.

Son birkaç yılda bu, geleneksel envanter yönetimine popüler bir alternatif haline geldi. Perakendecilerin daha büyük bir depoya ihtiyaç duymadan müşterilerine daha geniş bir ürün yelpazesi sunmasına olanak tanır.

Kuruluşlar ERP ve e-ticareti entegre ettiklerinde bu süreci iyileştirebilirler. ERP işlevi, mevcut envanter seviyelerine ilişkin görünürlük sağlar ve perakendecilerin hızlı teslimat ve müşteri memnuniyeti sağlamak için gönderilerini takip etmelerine olanak tanır.

E-Ticaret İşiniz İçin Bir ERP Sistemi Nasıl Seçilir?

E-ticaret işinizin tüm yönlerini bir ERP platformunda yönetmek istiyorsanız, bilmeniz gereken bazı özellikler var. Yazılım tedarikçilerini seçerken aşağıdaki özelliklere dikkat etmelisiniz:

1. Ölçeklenebilirlik

Seçtiğiniz çözümün işletmeniz büyüdükçe büyüyebilmesi gerekir. Pek çok perakendeci, tam da bu nedenle hizmet olarak yazılım (SaaS) e-ticaret çözümlerini tercih ediyor. Bu abonelik tabanlı platformlar, yeni başladığınızda bir temel paket satın almanıza ve ardından gerektiğinde daha gelişmiş özelliklere yükseltme yapmanıza olanak tanır.

Örneğin, müşterilerin siparişlerinin kargo durumunu izlemelerine izin vermek istediğinize karar verebilirsiniz. Bu işlevi ölçeklenebilir bir e-ticaret çözümüne kolayca ekleyebilirsiniz.

Bir SaaS çözümü ile sağlayıcı, tüm donanım ve altyapıyı barındırır. Bu, dahili işletme maliyetlerinizi düşürür, böylece işinizi büyütmeye odaklanabilirsiniz.

2. Erişilebilirlik ve Kullanıcı Dostu Olması

Müşteriler, e-ticaret sitenize farklı cihazlardan erişecektir. Kullanıcı arayüzü (UI) her biri için uyumlu ve kullanıcı dostu olmalıdır.

Kullanımın ne kadar kolay olduğunu görmek için kullanıcı arayüzünü test etmenizi öneririz. Ayrıca, tüm özelliklerin ve işlevlerin olması gerektiği gibi göründüğünden ve çalıştığından emin olmak için bir demo sürümüne erişebilir ve çeşitli cihazlarda deneyebilirsiniz.

3. Ödeme İşleme

Çoğu e-ticaret sistemi, müşteri ödemelerini kasada işlemez. Bunun yerine, çoğu, sisteminizi büyük bir kredi kartı şirketine bağlayan ödeme ağ geçitleriyle kullanıma hazır olarak gelir.

Çoğu sistem bu özelliğe sahip olsa da, genel olarak evrensel değildir. Her tedarikçiye mevcut ödeme ağ geçitlerini sorun. Biraz daha yüksek fiyatlı olsalar da, kabul etmek istediğiniz her ödeme yöntemi için kendi özel ödeme bağlayıcınızı oluşturmak genellikle daha pahalıdır.

4. Çok Kanallı (Multi Channel) Sipariş Karşılama

E-ticaret, daha büyük perakende stratejinizin yalnızca bir parçası mı? Aynı zamanda bir fiziksel mağaza işletiyorsanız veya sosyal medya üzerinden satış yapıyorsanız, her şeyi halledebilecek bir sisteme ihtiyacınız vardır.

Özellikle ERP işlevselliği ile entegre etmeyi planlıyorsanız, düşündüğünüz her sistemin çok kanallı yeteneklerini sorun. Çözüm, kanallar arasında envanter aramanıza, siparişleri geri çağırmanıza ve yetenekleri düzenlemenize izin vermelidir.

ERP ve E-Ticaret İlişkisi Hakkında Daha Fazla Bilgi Edinin

Perakendeciler, ERP ve e-ticaret işlevlerini birleştirerek operasyonlarını optimize edebilir ve işlerinin her alanında daha fazla görünürlük elde edebilir.

E-ticaret tarafında, perakendeciler ürünlerini satmak, ödemeleri kabul etmek ve siparişleri işlemek için ihtiyaç duydukları araçlara sahiptir. Bir ERP sistemi, departmanlar arası iletişim, envanter yönetimi, tedarik zinciri yönetimi ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok e-ticaret sisteminin sahip olmadığı idari yeteneklere sahiptir.

Kaynak: https://erphaber.com.tr/e-ticaret-ve-erp-entegrasyonu/

Yorum Yap