Analist Dediğin Multitask Çalışır!

Analist Dediğin Multitask Çalışır!

05.08.2019
ERP
1003 Görüntülenme
0
1

Her iş gününden önce günümü nasıl geçireceğimi düşündüğüm bir iki dakikada yaklaşık bir iş planı kafamda oluşuyor. Kasıtlı bir planlama değil bu, beynimiz otomatik olarak yapar bunu.

“Önce önemli bir konu olup olmadığını kontrol etmek için e-postalarıma göz atacağım. Önemli ve hızlı dönüş gerektiren e-postaları yanıtlayacağım. Öğleden önce ve öğleden sonra birer tane olmak üzere iki toplantım var. Toplantıdan önce ‘X’ ve ‘Y’yi halledeceğim. Bir yemek molası, ardından toplantı öncesi ‘Z’ ve ‘T’. Bunları önem sırasına göre sıralamıştım ve buna uygun görevleri gerçekleştireceğim.”

Genellikle hızlıca mideye indirebildiğim bir kahvaltının ardından yerime oturduğumda e-postalarımı kontrol edebiliyorum. Tüm iş analistlerinin tahmin ettiği ve yaşadığı gibi, daha ilk görevim olan önemli e-postalara yanıt verme sırasında işler karışıyor. Bir bakmışım “T” bir günde tüm görevleri sollamış geçmiş, öte yandan “X” ve “Y”nin önem ve öncelikleri hiç azalmamış. Öğleden önceki toplantımdan önce “çok acil” kodlu bir “A” işi daha geliyor ve hepsinin aynı anda öğlene kadar yetişmesi gerekli. Toplantı boyunca konuşma sırası bende olmadığında X, Y, T, A görevleriyle aynı anda ilgilenirken buluyorum kendimi. Günün sonunda bakıyorum, kafamı kaşıyamamış olmama rağmen hiçbir işim içime sinen kalitede tamamlanamamış. Her birimize tanıdık bu özet hikayenin fazlası vardır eksiği yoktur, hepimiz bir yerlerine eklemeler yapabiliriz.

Multitasking (Çoklu Görev) Çalışma günümüzün olmazsa olmazı. Gerçekten verimi ve üretimi artırıp artırmadığı merak edilip, multitasking çalışma ve çalışan üzerindeki etkileri üzerine birçok bilimsel araştırma yapılmış. Bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan bulguların bir kısmı şöyle:

* Odak Kaybı – Dağınık Beyin Sendromu

Texas Üniversitesi Beyin Sağlığı Merkezi’nin kurucusu Dr. Sandra Bond Chapman, aynı anda birçok işi yapmaya çalışmanın yüzeysel düşünmeye, yaratıcılık eksikliğine, hatalara ve gereksiz bilgiyi eleyememe sorunlarına neden olduğunu ileri sürmüş.

Araştırmalar sonucu görülmüş ki, insan beyni aynı anda birçok görevi yapabilecek şekilde programlanmamış olup, en verimli potansiyeline tek bir göreve odaklanabildiği zaman ulaşıyor. Aynı anda birçok iş yaptığımız zaman odaklanamadığımız için verimimiz düşüyor, dolayısıyla da sabit zamanda üretebileceğimiz çıktı kalitesi odaklandığımız zamana göre daha düşük oluyor. Üstelik sıklıkla aynı anda birden çok iş yapmak odaklanmayı daha zor hale getirebiliyor.

* Yanlış Mutluluk Hissi

Multitasking yaptığımızı zannederken aslında yaptığımız, ilgili olmayan işler arasında hızlıca geçiş yapmak. Böyle yaptığımızda idrak becerilerimize zarar veriyoruz. Kendinize bir anda “Ben az önce ne yapıyordum?” diye sorarken buluveriyorsunuz. Sürekli bu şekilde çalıştığımızda da mükemmel öğrenen beynimiz bu hareket pattern’ini seziyor ve her kısa işi başardığımızda mutluluk hormonu salgılıyor. Salgılanan mutluluk hormonuyla daha fazla kısa, ilişkisiz ve önceliksiz işleri yapmaya teşvik ediliyoruz.

* Düşünce ve Çalışma Potansiyelinde Düşüş

Multitasking çalışmayı alışkanlık haline getirmiş çalışanlar üzerinde yapılan bir araştırmada, multitasking çalışma sırasında efektif IQ üzerinde düşüş tespit edilmiş. Londra Üniversitesi’nde yapılan araştırmada bu durumu, iki gece üst üste sabahladıktan sonra çevreyi ve olayları algılamada yaşanan düşüşe benzetmişler. Araştırma grubu üzerinde tespit edilen IQ düşüşü yaklaşık 10 puan! Yine bu bulgu da çalışanın potansiyelini ortaya koyamadığına kanıt olarak sunulmuş.

Multitasking (Çoklu Görev) birçok iş ilanında gerekli özellikler arasında yazılı. İş görüşmesine gidebildiysek biz de mutlaka multitasking’i bir yerlere sıkıştırıp söylüyoruz. Günümüz teknoloji geliştirme hızına yetişmek; bir yandan mevcut canlıdaki sistemlerin bakımını yapıp diğer yandan da çığır açıcı ürünler ortaya koyabilmek için gerekli olabilir, bunu tartışmıyoruz. Çalışma şeklimiz, işlerimizin yoğunluğu sebebiyle çoğunlukla aynı anda birden çok görev gerçekleştirmeye alışmış olsak da olası etkileri ve sonuçlarıyla ilgili bilgi sahibi olmak belki biraz da olsa odaklanmaya çalışmamızı sağlayabilir.

Kaynak: https://ba-works.com/blog/analist-dedigin-multitask-calisir/

Yorum Yap