Oracle Raporlama Komutları

Oracle Raporlama Komutları

1685 Görüntülenme
0
0

Merhaba Değerli Java Dostları, 

Bu yazıda en kullanışlı raporlama komutları üzerinde durmaya çalışacağım. Oldukça kısa ve kolay olan bu komutlarla gerektiğinde çok rahat, göze hoş gelen rapor çıktıları alabilirsiniz. Komutlaramıza geçecek olursak.

Remark: Bundan sonra gelen ifadelerin komut değil yorum olduğunu belirtir. Yazılışı kısa olarak rem olarak da geçebilir. /* */ ifadesi ile aynı anlamı içerir.

Set Headsep: Satırın ekrana sığmaması durumunda hangi karakterden itibaren bölüneceğini belirtir. Dolayısıyla bundan sonra bir de karakter belirtmek gerekir.

Ttitle: Raporumuzun her sayfasının üst kısmında görünmesini istediğimiz metni belirtir.

Btitle: Tahmin ettiğiniz üzere ttitle ile mantık olarak aynıdır. Yalnız bu defa metin sayfanın altında bulunur.

Column: Bu komut bazı ek ifadelerle beraber kullanılır. Örneğin; column alanAdi heading ‘yeniAlanAdi’ komutu, tabloda var olan alanAdi ismine sahip alanı raporda yeniAlanAdi ismi ile gösterir. Tablonun kendisinde bir değişiklik olmaz. Sadece sunumda değişim olur.

Break on alanAdi skip sayi: Aynı değere sahip bir alanAdi ismine sahip alanı raporlarken her farklı veri değişiminde sayi değeri kadar satır atlanır. Örneğin; alanAdinda 3 tane A, 2 tane B kaydı olsun ve sayi değeri 2 olsun. 3 A kaydı raporlanır, 2 satır boşluk bırakılır ve 2 tane B kaydı raporlanır. Sonrasında boşluk bırakılmaz.

Compute sum of on alanAdi: alanAdi ismindeki alanın her farklı veri değişiminde o kayıt topluluğunun toplamını hesaplar.

Compute sum of alanAdi on report: alanAdi ismindeki alanın toplamını rapor sonunda hesaplar. Yukarıdaki komuttan farkı bir defa toplam hesaplamasıdır.

Set linesize: Satırın kaç karakter genişliğinde olacağını belirtir.

Set pagesize: Sayfanın kaç satırdan oluşacağını belirtir.

Set newpage: Her rapor sayfasının başına bir satır boşluk bırakıyoruz. Eğer none ifadesini de eklersek bu defa boşluk istemediğimizi belirtmiş oluruz.

Spool dosyaAdi.uzanti: SQLPlus’ a yazdığımız komutlar bu dosyaya gönderilir. Aşağıdaki komutu verirsek bu işlem biter.

Spool off: Dosyaya yazma işlemi durur.

Set pause ‘mesaj’: Raporumuz birden fazla sayfadan oluştuğunda her sayfa arası geçişte ekrana mesaj yazdırılır ve kullanıcıdan onay(genellikle enter) tuşuna basması beklenir.

Set pause on: Yukarıdaki işlemin aktif olması sağlanır.

Set pause off: Aynı işlemin etkisiz olması sağlanır.

Save dosyaAdi.sql: Sorgularımız belirtilen dosyaya yazılır.

Store dosyaAdi.uzanti: Ayarlarımız hedef dosyaya kaydedilir.

Yukarıdaki komutlar topluluğu oldukça kullanışlıdır. Hem alışmanız hem de kullanmanız için bol bol kullanmanızı öneririm.

Bol Java’ lı günler dileğiyle…

Yazan: Faruk BOZAN (Yazılım Mimarı / Software Architect)

Yorum Yap

Kategoriler