DNS Nedir? Kullanım Amacı Nelerdir?

DNS Nedir? Kullanım Amacı Nelerdir?

629 Görüntülenme
0
0

 

 DNS, Domain Name System’in kısaltılmış şeklidir. Türkçe karşılığı ise Alan İsimlendirme Sistemi olarak nitelendirilebilir. Bilgisayarlara veya internet ortamındaki uygulamaların IP’lerine karşılık verilen isimler olarak en basit anlamda düşünülebilir. DNS kavramı 1984 yılında hayatımıza giren bir terimdir. Bu yıla kadar IP’nin isim olarak çözümlenmesi için her bilgisayarda HOST ismi verilen bir metin dosyası ile işlem sağlanabiliyordu. Bu metin dosyasının içerisine yazılan manuel IP adresleri ile bu erişim sağlanabilirken, DNS teknolojisi sonrası bu kullanım şekli otomatik hale getirilmiştir. DNS sistemi isim sunucuları ve çözümleyicilerinden oluşur. İsim sunucuları olarak düzenlenen bilgisayarlar host isimlerine karşılık gelen IP adresi bilgilerini tutarlar. Çözümleyiciler ise DNS istemcilerdir. DNS istemcilerde, DNS sunucu ya da sunucuların adresleri bulunur.

 

DNS’in kullanım amacı son derece basittir. DNS, rakamlardan ibaret olan IP adreslerinin gündelik hayatta kullanımı ve hatırlanması pek pratik olmadığı için isimlendirme sistemi olarak kullanılır. DNS yapısında alan isimleri (web vs.) ile bilgisayar IP adresleri arasında çift taraflı dönüşüm sağlanır. Bu nedenle bir bilgisayar veya web sayfasına erişmek için adrese IP girmek gerekmez. DNS yapısı 256 karaktere kadar büyüyebilen host isimlerini IP’ye çevirmek için kullanılan bir sistemdir.

 Logo Uygulamaları Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Konular;

1- Serverda tek IP kullanımı ile çalışan sistemlerde veritabanı ve lisans sunucu bilgilerinde server-terminal arasında server ismi ile erişimin sağlanması

2- Serverda birden fazla ethernet kart kullanılan yapılarda (makine üzerinde birden fazla local IP bulunduğunda) server ve sql ismi ile erişim sağlanamaması durumunda veritabanı (IP\instance) ve lisans sunucu bilgilerinde server-terminal arasında IP ile erişimin sağlanması

3- Sanallaştırma altyapıları kurulan fiziksel makineye ürün kurulumu yapılarak erişim sağlanacaksa, sanallaştırma uygulamaları tarafından arka planda oluşan network adapter kaynaklı ek IP’ler nedeniyle veritabanı (IP\instance) ve lisans sunucu bilgilerinde server-terminal arasında fiziksel makinenin IP ile erişimin sağlanması. (Sanallaştırma altyapısında ki çalışma alanlarına (workstation,host vs.) kurulu işletim sistemlerine uygulama yüklendiğinde network adapter bilgisini tool manager’dan alacağı için bu işlem gerekmeyecektir.)

4- Uygulama erişimleri terminalden anamakineye map yolu ile yapılıyorsa DNS kaynaklı bir sorun yaşanmaması için kontroller ağ yolu tanımlanırken hem server ismi hemde IP şeklinde kontrol edilebilir.

 

Yazan: Cihan Tüfekci

 

Yorum Yap

Kategoriler