Personel Yönetiminden Yetenek Yönetimine

Personel Yönetiminden Yetenek Yönetimine

26.07.2018
IK
1270 Görüntülenme
0
1

“İnsan Kaynakları Yönetimi” kavramının tarihçesini incelediğimizde Personel Yönetiminden bugünlere gelindiğini görüyoruz. Personel yönetimi denilince sadece ücretlerle ilgilenen, çalışanlar üzerinde otoriteye bağlı bir yönetim anlayışla disipline etmeyi hedeflemiş ekipler ve yöneticiler aklımıza gelirdi.

İnsan Kaynakları Yönetimi kavramıyla otorite ve disiplinin yerini eğitim, geliştirme odaklı, çalışanı da sisteme dahil etmeyi hedefleyen daha esnek ve arabulucu ekipler ve anlayışlar ortaya çıkmaya başladı.

Tabi ki teknolojinin, yaşam koşullarının ve çalışma şekillerimizin değişimi ile İnsan Kaynakları Yönetimi kavramının da değiştiğini ve yerini  “Yetenek Yönetimi” ne bırakmaya başladığını görüyoruz.

Peki nedir bu “Yetenek Yönetimi” ?

Öncelikle “Yetenek” kavramına odaklanacak olursak hepimizin hem fikir olacağı şey şudur ki bir konuda becerimiz var ve biz bu becerimizi kullanabileceğimiz bir noktada isek “Yetenek” den bahsedebiliriz. Çok kısa ve yerinde reaksiyon zamanı, sıçrama, çabukluk gibi hareket becerilerine sahip bir kişi olduğumuzu düşünelim. Eğer bu özellikleri en iyi kullanabileceğimiz pozisyon olan “kaleci” pozisyonu için yetiştirilmemiş isek bazı “yetenek” lerimizin olduğunu hiçbir zaman farketmeyebilir veya kullanmadığımız için köreltebiliriz.

Futbol örneğini aynen iş hayatına  da taşıyabiliriz. Yetenek Yönetiminin başarısızlıklarının nedenleri neler olabilir diye düşünürsek ilk akla gelen nedenler şunlar olacaktır;

 

1- İş için en uygun adaya ulaşılamaması 
2- Doğru adayın seçilmemesi
3- Teşvik ve ödüllendirmeleri eksiklikleri
4- İşgücü devirleri
 

Towers Watson tarafından 2011 de yapılan Yetenek araştırmasındaki aşağıdaki sonuçların aradan geçen 7 yıla rağmen çok dadeğişmediğini söyleyebiliriz.

Sonuçlara aşağıdaki link üzerinden 13. sayfada ulaşabilirsiniz.

https://www.peryon.org.tr/images/arastirmalar/Peryon_Tw_Talent_Survey_Report_Tr.pdf

Bu zorlukların aşılmasında elbette yapılması gereken pek çok çalışma var .

Lakin öncelikli olarak mevcut çalışanlarımızın çok iyi tanınması, performansları kadar potansiyelleri ile de ilgilenilmesi zorunluluktur.

Yeteneklerini tespit edip değerlendiremeyen firmalar yüksek iş gücü devir hızları ve kaybettikleri yeteneklerle  rekabetten uzaklaşmaktan kurtulamayacaklardır.

Şirket içi rotasyonlar, kariyer olanakları, mevcut yetenekleri ve isteklerine uygun fırsatların yaratılması çalışan ve şirket açısından ilk yapılması gereken çalışmalar olmalıdır. Böylece hem onların motivasyonu ve bağlılığı artırılır hem de şirketin zaman ve para kaybetmesinin önüne geçilmiş olur.

Yetenek Yönetiminin farkında olan şirketler bu konuda şirket içi çalışmalar ve insan kaynakları yazılımları desteği ile bunu başarmak için var güçleriyle çalışmaktadır.

Hiçbir iş yapmayan adam, boş oturuyor demektir; fakat kendi yetenek ve bilgisinden daha aşağı bir işte çalıştırılan adam da onun kadar boş oturuyor demektir.

Socrates

 

Dilek Biçer Bıçakcı

Professional Coach And Consultant

Yorum Yap

Kategoriler