Ön Muhasebe Nedir, Nasıl Yapılır?

Ön Muhasebe Nedir, Nasıl Yapılır?

27.06.2018
ERP
1830 Görüntülenme
0
1

İşletmecilerin hayati konularından biri olan ön muhasebenin işlemleri, muhasebeden biraz daha farklıdır. Muhasebe, işletmelerin alım-satım, ödeme, tahsilat gibi tüm finansal işlemlerinin resmi evraklara dökülmesi, düzenlenmesi ve raporlanmasını kapsarken, ön muhasebe bu işlemlerin şirketi ilgilendiren yanıdır. Bu demektir ki şirketin günlük olarak yaptığı tüm finansal işlemlerin kaydı, raporlanması, takibi ön muhasebedir.

Ön muhasebede işletmelere düşen konular neler?

  • Kasa Hesap Takibi: İşletmenin nakit olarak bulundurduğu paranın takibi.
  • Banka Hesap Takibi: Bankaya yatırılan, bankadan çekilen, bankaya yapılan havalelerin kaydı ve takibi.
  • Cari Hesap Takibi: Müşteri veya tedarikçiden alacak/borç takibi.
  • Fatura Kesme: Alım/Satım işlerinin belgelenmesi
  • Çek/Senet Takibi: Çek veya senetle yapılan ödemelerin kayıtlarının tutulması
  • Aylık Bordrolar: Personelin ücret hesaplarının düzenlenmesi ve takibi
  • Stok Takibi: Mal stoğunun takibi

Ön muhasebe nasıl yapılır?
Genç ve küçük işletmelerde tüm bu işlemleri işletme sahibi yapmayı tercih edebilir. Gelişmiş işletmelerde ise daha çok ön muhasebe kayıtları için ön muhasebe elemanı işe alınır. Elle yapılan kayıtlarda Excel yardımıyla kayıtlar elektronik ortamda tutulur. Tüm bu işlemlerin düzenli ve hatasız olması şirket için büyük önem taşır. Yanlış fatura kesimi, hatalı vergi hesaplanması gibi durumlarda şirket mali zarara uğrayabilir veya şirkete ceza kesilebilir.

Eksik veri kaydı, kayıtlarda kayma gibi Excel dosyalarında elle yapılabilecek hataların önüne geçmek ve ön muhasebe işlemlerine fazladan zaman ayırmamak için işletmenizdeki bir ön muhasebe elemanıymış gibi çalışabileceğiniz Logo İş Başı yazılımı, tüm finansal işlemeleriniz için bir ara yüz sunar. Bu ara yüz aracılığıyla Excel’le uğraşmaya gerek kalmadan ön muhasebe kapsamındaki tüm işlemler kolaylıkla, daha az vakit ve daha az bütçeyle Türkiye mevzuatına uygun şekilde gerçekleştirilebilir.

Kaynak : https://isbasi.com/blog

Yorum Yap

Kategoriler