Mali Dönem Bağımsız Çalışmada Devir İşlemleri

Mali Dönem Bağımsız Çalışmada Devir İşlemleri

29.12.2021
ERP
629 Görüntülenme
0
0

Mali Dönem Bağımsız Çalışmada Devir İşlemleri

Mali Dönem Bağımsız Çalışma ile kullanıcının istediği an geçmiş dönem bilgilerine ulaşabilmesi sağlanırken, dönem sonlarında bir sonraki döneme ticari sistemde devir işleminin yapılmasına gerek kalmayacaktır. Sadece Muhasebe modülü devri yeterli olacaktır.

Sadece Muhasebe modülünde devir yapılabilecektir. Devir işlemi, bitmekte olan bir mali yılın yeni mali yıla devrini sağlayan işlemdir. Muhasebe devri ile otomatik olarak açılış/kapanış fişleri oluşur.

Devir parametreleri şunlardır:

Eski Mali Yıl Bitiş Tarihi: Kapanış fişinin oluşacağı tarihi belirtir. Bu tarihten önceki hareketler taranarak kapanış fişi hareketleri ve bakiyeleri belirlenir.

Yeni Mali Yıl Bitiş Tarihi: Açılış fişinin oluşacağı tarihi belirtir.

Açılış fişi hareketleri, kapanış fişinin tam tersi ve eşit tutarda bakiye veren hareketlerden oluşur.

Program tarafında kapanış fişleri sadece devir işlemi ile oluşturulabilecektir. Devir ile oluşan kapanış ve açılış fişleri istenirse değiştirilebilir veya çıkartılabilir.

Muhasebe modülünde getirilen bu çalışma şekli ile ilgili olarak Mizan ve Hesap Özeti raporlarına Mizan Dönemi filtreleri eklenmiştir.

Dönem içinde birden fazla mali yıl olması durumuna bağlı olarak mali tablolarda karşılaştırmalı raporların alınabilmesi için Dönem Çalışma Yılı ve Çalışma Ayı filtresi eklenmiştir.

Muhasebe Devri: Muhasebe devri, Hareketler Üzerinden ve Toplamlar Üzerinden olmak üzere iki farklı seçimle yapılabilmektedir.  

Hareketler Üzerinden Muhasebe Devri: İşyeri, işlem döviz türü, masraf merkezi ve proje kodu bilgilerine göre hesap hareketleri dikkate alınarak, yıl sonu bakiyesi açılış fişine getirilir. Açılış fişi satırında aynı zamanda masraf merkezi ve proje kodu dağılımı gösterilir.

Geçmiş mali döneme ait muhasebe hareketleri dikkate alınarak kapanış fişi otomatik olarak oluşturulur.

Devir sonrası muhasebe hesap kartındaki sayısal alanlar ve bağlı pencereler şöyledir:

Borç/Yerel Para Birimi/Raporlama Dövizi/Birim: Muhasebe açılış fişinde ilgili hesabın devreden bakiyesi borç ise bu alanda görüntülenir.

Alacak/Yerel Para Birimi/Raporlama Dövizi/Birim: Muhasebe açılış fişinde ilgili hesabın devreden bakiyesi alacak ise bu alanda görüntülenir.

Bakiye: Borç-Alacak

Hesap Özeti: Muhasebe açılış fişinde ilgili hesabın devreden bakiyesi bu pencerede açılış bölümünde görüntülenir.

Dövizli Toplamlar: Muhasebe açılış fişlerinde ilgili hesabın devreden işlem dövizi tutarları ve bunların yerel para birimi karşılıkları bu pencerede görüntülenir.

Devir sonrası masraf merkezi kartındaki alanlar şöyledir:

Borç, Yerel Para Birimi, Raporlama Dövizi: Muhasebe açılış fişinde ilgili masraf merkezinin devreden bakiyesi borç ise bu alanda görüntülenir.

Alacak, Yerel Para Birimi, Raporlama Dövizi: Muhasebe açılış fişinde ilgili masraf merkezinin devreden bakiyesi alacak ise bu alanda görüntülenir.

Bakiye: Borç-Alacak

Hesap Özeti: Muhasebe açılış fişinde ilgili masraf merkezinin devreden bakiyesi bu pencerede açılış bölümünde görüntülenir.

Dövizli Toplamlar: Muhasebe açılış fişlerinde ilgili masraf merkezinin devreden işlem dövizi tutarları ve bunların yerel para birimi karşılıkları bu pencerede görüntülenir.

Bir muhasebe hesabının toplam bakiyesi tek bir işlem satırı olarak devredilmez. Devir işlemi yapılmadan önce bakiye tutarı şu iki kritere göre parçalanır:

İşlem Dövizi Türüne Göre: Hesap bakiyeleri masraf merkezlerine göre parçalandıktan sonra, işlem dövizi türlerine ve bunların yerel para birimi karşılıklarına göre de parçalanır.

İşyeri Bilgisine Göre: İşlem dövizi türlerine göre parçalanan bakiyeler işlemlerin kaydedildiği işyeri numaralarına göre de parçalanır.

Masraf merkezi girilen satırlar masraf merkezlerine göre aktarılmaz. Her hesaba ait bakiye işyeri ve işlem dövizi türlerine göre parçalandıktan sonra hesap dağıtım detaylarında aktarılır.

Sonuçta her işyerine ait muhasebe hesap bakiyeleri işyeri numaraları farklı olan ayrı açılış fişleri oluşturur. Bunun yanısıra muhasebe hesabının masraf merkezi ve işlem dövizi bilgilerine göre de ayrı açılış satırları oluşturulur. Bu satırlarda masraf merkezi, işlem döviz türü, döviz tutarı ve bunun yerel ve raporlama para biriminden karşılıkları yer alır. (İşlemde kullanılan kur bilgisi işlem dövizi bakiyesi/yerel para birimi olarak bulunur.)

Masraf merkezi hareketlerine benzer şekilde proje kodu bilgileri dikkate alınır.

Muhasebe kur farkı fişlerine ait bakiyeler açılış fişi içerisinde dikkate alınacaktır.  

Toplamlar Üzerinden Muhasebe Devri bilgileri aşağıdaki gibidir:

  • İşyerlerine göre hesap toplamları dikkate alınarak, yıl sonu bakiyesi açılış fişine getirilir.
  • Masraf merkezi, proje, işlem dövizi bilgileri dikkate alınmadan yerel para birimi üzerinden hesap bakiyeleri devredilir.
  • Bir muhasebe hesabının toplam bakiyesi tek bir işlem satırı olarak devredilir.
  • Kapanış fişi, işyerlerine göre hesap toplamları dikkate alınarak, her hesap için tek bir işlem satırı olacak şekilde otomatik olarak oluşturulur.
  • Muhasebe kur farkı fişlerine ait bakiyeler açılış fişi içerisinde dikkate alınacaktır.

Kaynak: https://docs.logo.com.tr/pages/viewpage.action?pageId=22281403

Yorum Yap

Kategoriler