ERP nedir ve neden gereklidir ?

ERP nedir ve neden gereklidir ?

05.07.2018
ERP
1331 Görüntülenme
0
1

ERP, kurumsal kaynak planlama anlamına gelen enterprise resource planning (ERP) sözcüklerinin kısaltmasıdır. Bir kurumun finansal, tedarik zinciri, operasyon, raporlama, imalat ve insan kaynakları etkinliklerini yöneten ve tümleştiren bir iş süreci yönetimi yazılımıdır. Çoğu kurum hali hazırda bir tür finans ve operasyon sistemine sahip olsa da dolaşımdaki çoğu yazılım gündelik süreçlerin ötesine geçemez veya gelecekte kurumun büyümesine yardımcı olamaz.

Bir kurumun gereksinimleri sabit kalmaz ve kurum büyüdükçe sistemler de büyüyebilmelidir. ERP'nin ne olduğunu ve iş gereksinimlerinize ayak uyduran yazılımları hazır bulundurmanın neden akıllıca bir strateji olduğunu açıklayacağız.

Kurumsal kaynak planlama nedir? Dün ve bugün.
Geçmişte kurumların bir tür muhasebe, finans veya İK süreci oluyordu, ancak sahip oldukları yazılım sistemleri genellikle birbirinden bağımsız çalışıp diğer sistemlerle iletişim kuramıyor ya da birlikte çalışamıyordu. Modern ERP yazılımını farklı kılan şey, tüm bu farklı süreçleri işbirliği yapacak şekilde bir araya getirerek tek ve akıcı bir sistem oluşturmasıdır.

Güncel çözümler, her bir departmanın diğerlerinin yaptıklarından haberdar olmasına da imkan tanır. Bu sayede muhasebe ve İK birimleri, satış ve müşteri ilişkileri birimleriyle kolayca işbirliği yapabilir.
 

ERP kurumunuz için neden kritik öneme sahip?
Tüm iş süreçlerini kapsayan tek bir çözüm yazılımı olmasa da ERP teknolojisi, tüm iş süreçlerinizi bir araya getirerek işbirliğini geliştirme, kurumunuzun veri odaklı kararlar almasına yardımcı olma ve iş üretkenliğini artırma konusunda ilerleme kaydetmeye devam ediyor.

ERP birçok kurum işlevini kapsayabilir, ancak ana iş süreçlerinden bazıları şunlardır:

Finans

Modern ERP, finansal durumunuza genel bakış atabileceğiniz panolar da sunduğundan dilediğiniz zaman, dilediğiniz yerde gerçek zamanlı bilgilerden yararlanabilirsiniz. Ayrıca, gündelik görevleri otomatikleştirerek bilgileri el ile girmenizi gerektiren durumları azaltmanıza yardımcı olmalı ve kurumunuzun mevzuata uyumluluğu konusunda yararlı olan izleme özellikleri içermelidir.

İnsan kaynakları

Modern çözümler, kurum verilerinin yönetilmesi ve bordro, işe alma gibi çalışan yönetimi görevlerinin kolaylaştırılmasına yönelik çeşitli yöntemler sunar. Ayrıca, çalışan performansını izleyebilir ve İK sorunlarını ortaya çıkmadan önce tespit edebilirsiniz.

İmalat

Bu işlev, iş iletişimini geliştirir, gündelik işlemleri otomatikleştirir, imalatçılara müşteri gereksinimlerini karşılama ve gerçek zamanlı verilere erişerek kaynakları yönetme olanağı sunar. Bu çözüm, proje ve maliyet yönetiminin yanı sıra üretim planlamasını da iyileştirir.

Tedarik zinciri

Kurumunuz hala bilgileri el ile giriyor ve ambarınızda envanter keşfine çıkıyorsa, bu süreçleri ERP ile otomatikleştirerek kolayca zaman ve para tasarrufu sağlayabilirsiniz. Modern çözümler, envanter yönetimini denetim altına almanıza yardımcı olacak panolar ve iş zekası da sağlar.

Bazı kurumların ERP uygulamasını benimsemekten çekinme nedenleri
Piyasada bunca seçenek sunulmasına rağmen bazı kurumlar hala ERP'ye şüpheyle yaklaşıyor. Bunun birçok nedeni olabilir, ancak korkunun olduğu yerde çözüm de vardır.

KORKU: Kurumuma uygun ERP çözümünü seçtiğimden nasıl emin olabilirim?

Tüm sorunlarınızı çözecek kusursuz bir yazılım çözümü bulmanız gerekmez. Aslına bakarsanız, ERP'nin kullanmakta olduğunuz iş süreçleri arasından en iyileri alıp tek bir sistem altında toplaması ve kurumunuzdaki herkesin aynı bilgileri görüntülemesine imkan tanıması gerekir. Bu noktada teknoloji iş ortağı seçiminiz çok önemlidir.

KORKU: ERP için kapsamlı bir yenilemeye bütçemiz yetmez.

Çözümü uygulama planı "ya hep ya hiç" şeklinde olmak zorunda değildir. Yazılım çözüm modülleri, iş gereksinimlerinize bağlı olarak ayrı ayrı satın alınabilir. Bu, ekibinizin ERP uygulama adımına hazırlanmasına yardımcı olur ve ekleyeceğiniz işlevlerin karlı olup olmayacağını bilmeden yazılım yenileme konusunda büyük bir yatırım yapmaktan kurtarır.

KORKU: Şu an sahip olduğumuz sistemleri kaybetmek istemiyoruz.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, seçtiğiniz ERP çözümü şu an kullanmakta olduğunuz sistem ile çalışmalı, ancak gelecekte büyümenize yardımcı olacak özellikler de içermelidir. Örneğin, sahip olduğunuz yazılım çoğunlukla kurumunuzun finans, tedarik zinciri ve imalat boyutlarına yönelikse, güçlü bir iş zekası bileşeni sunan bir çözüm aramanız mantıklı olabilir.

Kaynak: https://dynamics.microsoft.com/tr-tr/erp/what-is-erp/

Yorum Yap

Kategoriler